Molnár: Márki-Zay hiperaktív volt, de a mennyiség a minőség rovására ment

  • narancs.hu
  • 2022. május 1.

Belpol

„Az az út, hogy minél hangosabban kiabáljuk: »Orbán, takarodj!«, nos, az nem vezetett sehova” – mondta az MSZP budapesti elnöke.

Jó ötlet végigjárni az országot, és megkérdezni az MSZP-tagságot arról, hogyan lehetne megújítani a pártot, de a névváltoztatással  jó lenne megvárni e folyamat végét – nyilatkozta a Mandinernek Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke, országgyűlési képviselője. 

A portál a választás tanulságairól szóló interjúsorozatában többek között azt kérdezte a fővárosi politikustól, ringbe száll-e a társelnöki pozícióért, mennyire érzi magát felelősnek pártja választási szerepléséért, és mit gondol az előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester szerepéről.

Molnár azt mondta, személyi kérdéseken még nem gondolkodott, ő a „csapatjáték híve”, és a pártot tényleg korszerűsíteni kell. Ami a választási szereplést illeti, nem vonhatja, nem vonhatják ki magukat a felelősség alól. Az MSZP szerinte azért hibáztatható, hogy a szociális biztonság ügyét nem érvényesítette kellő súllyal a közös kampányban, és az orosz agresszió nyomán kitört háborúban sem tudta „mélyíteni, árnyalni a kissé egysíkú kommunikációt”.

A szocialista politikus szerint „a felelősség mértékében” többen előttük járnak.  Elsőként az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelöltet említette, aki nagy munkát végzett, de ez mégsem vezetett eredményre. 

 „Az előválasztáson hozott döntéssel értelmetlen vitatkozni, hiszen azt az ellenzéki szavazók hozták meg. Önmagában az előválasztás mindenképp pozitív üzenet volt, csakhogy későn zajlott le, így a csapat, vagyis a hat párt és Márki-Zay Péter nem tudott időben összecsiszolódni, sikeres közös kommunikációt kialakítani. A tragikus végeredményhez okok sorozata vezetett, a következő időszakban nézve pedig önmérséklet, önkritika és szerénység kell minden szereplőtől. (...) A listavezető hiperaktív volt, egy energiabomba, márpedig erre egy kampányban szükség is van. Azt a kritikát utólag is érdemes megfogalmazni, hogy a mennyiség a minőség rovására is ment. Kiragadtak tőle valóban félreérthető mondatokat, ami azért volt lehetséges, mert bele-bele hibázott. A sok beszédnek sajnos az a kockázata, hogy egy-egy mondat félrecsúszik. Ezzel együtt a vereségért nem okolható csakis Márki-Zay rossz kommunikációja, pláne hogy annak voltak jó részei is. Persze mindig a hiba ragad meg az emberekben” – mondta Molnár Zsolt.

A felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc sem tartotta jónak, hogy alapvetően baloldali közösségnek jobboldali politikus lett a jelöltje, Molnár azt hozta szóba, hogy az előválasztásnak épp az volt a lényege, hogy a szimpatizánsok mondták meg, kit tartanak Orbán Viktor legalkalmasabb kihívójának, és ebben a helyzetben az ideológia háttérbe szorult. Meglehet – így Molnár –, hogy túl sok mindent akartak végül belezsúfolni a közös kampányba, az előválasztás későn volt, nem jutott elég idő arra, hogy a pártok közössége egységes csapattá váljon a választásig.

A Márki-Zay javára visszalépő Karácsony Gergely felelősségét firtató kérdésre Molnár azt mondta, nem Karácsony visszalépését látja problémának, hanem azt, hogy „már az előválasztáson való indulása sem volt kellő mértékben megérlelt döntés eredménye. Ismerve Gergőt: míg a főpolgármesterséget valóban akarta, megküzdött érte, a kormányfő-jelölti kampánnyal kapcsolatban az elejétől fogva volt benne némi távolságtartás. Mintha nem akart volna miniszterelnök lenni.

Tehát ha valamiért hibáztatom, akkor azért, hogy nem kellő meggyőződésből és elszánással indult el a jelöltségért.

Sokan igyekeztek belelátni Magyarország következő kormányfőjét, választók tömegei, velük együtt pártok, szövetségesek, az értelmiségi holdudvar. Gergő nem tudott ellenállni ennek a nyomásnak. A visszalépését kudarcnak éltük meg az MSZP-ben, keserűség volt bennünk miatta.”

 Molnár az MSZP további politizálásáról azt gondolja, nem oldódhat fel a párt a szövetségi rendszerben, mert az összefogás csak egy eszköz, amit a választási rendszerből fakadó kényszer szült. „A szocialista párt önálló, szociáldemokrata és baloldali közösség, nemzeti öntudattal, a határon túli magyarságért érzett és vállalt felelősséggel” – fogalmazott Molnár Zsolt.

A politikus szerint eldőlt, hogy a Párbeszéddel nem maradnak szoros szövetségben, és nem tartja valószínűnek, hogy az MSZP összeolvadna a DK-val. Molnár nem ért egyet az országgyűlési munka bojkottálásával, és megvan az elképzelése az ellenzéki szerepről.

„Világos: tartalmilag és stílusban is váltania kell az ellenzéknek. Az az út, hogy minél hangosabban kiabáljuk: »Orbán, takarodj!«, nos, az nem vezetett sehova. Ebből az nem következik, hogy kormányzati javaslatokat a jövőben az MSZP meg fog szavazni, de ha a kormány megfogadná a mi javaslatainkat, azt komolyan vennénk. Az »őfelsége ellenzéke« szerep elfogadhatatlan számunkra, de – fogalmazzunk úgy – a kétszer kettő lehet négy akkor is, ha Orbán Viktor mondja” – nyilatkozta a Mandinernek az MSZP budapesti elnöke. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.