Momentum: a rendőr-belügyminiszter garantálja, hogy nem lesz több könnygáz és gumibot

  • narancs.hu
  • 2023. május 20.

Belpol

Megosztja a pártokat és a szakmai szervezeteket a bosszútörvénynek is nevezett státusztörvényről való „konzultáció”.

Tegnap, az oktatásért szervezett tüntetés közben derült ki, hogy Pintér Sándor egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetőit a státusztörvény kapcsán szerdára. Az ellenzéket láthatóan megosztja, ott legyenek-e.

Az LMP részt vesz az új pedagóguséletpálya-törvényről, azaz a státusztörvényről tartott többpárti egyeztetésen, közölte Kanász-Nagy Máté, aki sürgette a pedagógusok béremelését is. Szerinte nem kell várni az Európai Unióra, „ha nem fizetünk százmilliárdokat azért, hogy szennyező akkumulátorgyárak jöjjenek az országba, akkor lesz pénz béremelésre” – fogalmazott.

A tárgyaláson történő részvételüket azzal indokolta, hogy bojkott esetén hetekig hallgathatják majd, „nem merült fel kritika az ellenzék részéről a státusztörvénnyel kapcsolatban”. „Azért megyünk el, mert a Fidesznek kényelmetlenebb, ha ott vagyunk és elmondjuk a kifogásainkat” – tette hozzá. Kanász-Nagy szerint „az egyeztetés nyilván egy színjáték”, amelyben a Fidesz kommunikációs gépezete a bojkott szerepét osztotta az ellenzékre.

Eddig a Jobbik és LMP jelezte, hogy elmennének Pintérrel egyeztetni, a DK ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a belügyminiszter a tanárokkal és szervezettekkel is üljön le, a Momentum pedig látszatintézkedésnek nevezte az egyeztetést.

A Momentum közleményében ez olvasható: „Átlátszó és hazug látszategyeztetések helyett arra van szükség, hogy

a rendőr-belügyminiszter először is írásban garantálja, az emberei nem verik tovább gumibottal, és nem fújják le többet könnygázzal az ártatlan diákokat,

akik a tanáraikért és egy igazságosabb, emberségesebb oktatásért, a jövőjükért tüntetnek.”

Jakab Péter törpemozgalma, A Nép Pártján arra kéri az ellenzék meghívott tagjait, ne menjenek el „kávéra” Pintér Sándorral. „Ne kezdjenek alkudozni a rezsimmel, mert ő sem teszi. Képtelen rá. Fenyeget, megoszt, lekenyerez, de nem alkuszik. Mi se tegyük. Orbánnal nem alkudozni kell, hanem leváltani.”

 
Diáktüntetés Budapesten 2023. május 19-én
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

Tanítanék: a státusztörvényről tárgyalni nem lehet

A pedagógusszervezetek között nincs egyetértés a részvétel kérdésében. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy menjenek el az egyeztetésre. Nagy Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, nem értenek egyet azzal a felvetéssel, hogy az ellenzéki pártok ne üljenek le a kormánnyal, mert akkor „egy nagy adut adnak a kezükbe, hogy arra tudnak hivatkozni az EU felé is, hogy ők a nagy demokraták, akik szeretnének egyeztetni, és ezt utasították el.”

A Tanítanék Mozgalom viszont az ellenkező véleményen van: „A Tanítanék Mozgalom álláspontja egyértelmű: a kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani. Nincs olyan módosítása ennek a törvénytervezetnek, amely ne a pedagógusok és a diákok megbüntetéséről szólna. Ebben a helyzetben tárgyalni kizárólag az iskolahasználók (pedagógusok, diákok és szülők) szervezetei, illetve oktatási szakmai szervezetek által közösen kidolgozott 9 pontról lehetne.”

A Civil Közoktatási Platform azt várja az ellenzéki pártoktól, hogy képviselje a tanárok követeléseit: „Azt várjuk, hogy az egyeztetésen készült jegyzőkönyvben – mely a nyilvánosság számára megismerhető kell legyen – szerepeljenek azok az érvek, melyek jól alátámasztják a Státusztörvény elfogadhatatlanságát, és mondassék ki, hogy az oktatás valódi problémáinak megoldását ez a tervezet elő nem segíti, a helyzeten csak ront, és a valódi változásokat máshol, a rendszer gyökereinél kell kezdeni.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.