Elkészült a lex Márki-Zay-törvényjavaslat

  • narancs.hu
  • 2023. május 21.

Belpol

Ha elfogadják, szeptember elsejétől nem lehet megadóztatni a termőföldet. Fideszes vezetésű önkormányzatokat is hátrányosan érint.

Győrffy Balázs (Fidesz), Nagy István (Fidesz) és Jakab István (Fidesz), vagyis  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, az agrárminiszter és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a termőföld megadóztatásának tilalmáról szól – írja a Hódpress.

A kamara és szövetség dolgozta ki a szöveget egy országosan meghirdetett tiltakozó aláírásgyűjtés nyomán. Ezt azért indította a kamara, mert tavaly ősszel a Márki-Zay Péter polgármester vezette hódmezővásárhelyi közgyűlés is bevezette a települési adót. Azoknak a földtulajdonosoknak kell fizetniük, akik 4 hektárnál nagyobb földterületüket nem maguk művelik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara úgy érvelt, ezt az adót a tulajdonosok, akik bérbe adják a földjüket, beépítik a bérleti díjba, így a gazdákat is hátrányosan érinti, akik a földet bérlik. 

A tiltakozásnak politikai nyomatéka lett azzal, hogy ez ügyben a Fidesz indított kampányt azzal az önkormányzattal szemben, amelyet az előző országgyűlési választások ellenzéki miniszterelnök-jelöltje vezet – pedig, mint a Magyar Narancs megírta, Hódmezővásárhely mellett még 135 másik településen is létezik ez az adónem, többek között Hajdúnánáson, ahol a vásárhelyi adórendelet elleni tiltakozás idején emelték a települési adót – a helyi ellenzék tiltakozása ellenére –, és a polgármester fideszes, ráadásul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztségviselője.

Erről a helyzetről lapunk megkérdezte az aláírásgyűjtést kezdeményező kamara Csongrád-Csanád megyei elnökét, Szél Istvánt, aki szintén fideszes polgármester Székkutason. Azt mondta, földadóügyben egyetért hajdúnánási kollégájának ellenzékével.

Hódmezővásárhelyen nem a jelenlegi vezetésnek jutott először eszébe, hogy meg lehetne adóztatni a földet: Lázár János, a település országgyűlési képviselője vetette föl először 2016-ban. A tavaly ősszel elkezdődött tiltakozás idején Lázárnak már más volt a véleménye ez ügyben, elítélte a Márki-Zay vezette közgyűlés döntését.

Az elkészült törvényjavaslat szerint a "települési önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket törvény nem tilt. A települési önkormányzat települési adót – a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog kivételével – bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá – e minőségére tekintettel – vállalkozó".

Az országgyűlés ezt a jogszabályt nagy eséllyel elfogadja. Szeptember elsejétől léphet hatályba. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?