Momentum: Legyen minden iskolában antiallergiás injekció

  • narancs.hu
  • 2022. június 28.

Belpol

A párt egy kisiskolás halálára és egy szerencsés életmentésre emlékeztet, költségvetési módosító javaslatot terjesztett be.

Költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a Momentum annak érdekében, hogy minden közoktatási intézményben legyen elérhető antiallergiás injekció – jelentette be Déri Tibor, Újpest polgármestere és Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője.

„2022 elején mellbevágó történet rázta meg Újpestet és az egész országot. Egy kisiskolás hunyt el amiatt, mert egy iskolai szülinapozás után allergiás rohamot kapott, amit a helyszínen nem tudtak időben kezelni” – idézte fel a fél évvel ezelőtti esetet a sajtótájékoztatón Déri Tibor.

Újpest polgármestere beszámolt arról, hogy a tragédia után a kerület vásárolt az EPIPEN életmentő injekciókból minden oktatási és nevelési intézmény számára, hogy ha bárkinél anaflaxiás sokk lép fel, közel legyen a segítség. 

„A baj pedig ismét majdnem bekövetkezett, de a gyors segítségnek köszönhetően ezúttal nem történt tragédia: egy szintén újpesti óvodában 5 éves gyermek életét mentette meg az önkormányzat által beszerzett készítmény, amelyet az óvónő adott be neki a tünetek jelentkezésekor” – tette hozzá Déri Tibor.

Ezért kérte a Momentum országgyűlési képviselőit, javasolják a költségvetés tárgyalásánál, hogy a kormány biztosítson országszerte minden közoktatási intézménybe ilyen injekciókat.

Tóth Endre arról beszélt, Magyarországon 2,5 millió ember küzd valamilyen allergiával: „Ez egy valódi népbetegség, és ezek között az emberek között több ezer olyan gyermek is él, aki ha érintkezik az allergia tárgyával, életveszélybe kerülhet. A Momentum frakciója az ilyen esetek megelőzése érdekében beterjesztett az Egészségügyi Alapot módosító csomagot, amelynek része az antiallergiás injekcióknak az egész országban való elterjesztése” – mondta a Momentum országgyűlési képviselője.

Tóth úgy számolt, a módosító javaslat végrehajtásához nagyjából 1 milliárd forintra lenne szükség, és reménykedik benne, hogy a kormánypártiak is támogatni fogják ezt a kezdeményezést. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk