Semmi sem lett az ARC kiállítás kormányközeli másolatából

  • narancs.hu
  • 2022. június 28.

Belpol

A szervezőknek a 15 milliós NKA-támogatást is vissza kellett fizetniük.

Tavaly augusztusban az Azonnali.hu számolt be róla, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 15 milliós – meghívásos – pályázatának támogatásával, kormányközeli zsűritagokkal szerveződik az ARC-kiállításhoz nagyon hasonló művészeti program. A kiállítás végül nem valósult meg, a szervezőknek a pályázaton nekik ítélt támogatást is vissza kellett fizetniük – írja a hvg.hu.

A Nemzeti (H)ARC névre keresztelt pályázatra történelmi plakátokat vártak a Honfoglalástól 1956-ig bezárólag. A mobil kiállításon olyan alkotásokat szerettek volna bemutatni, amelyek „összekötnek és rámutatnak a magyarsághoz társítható pozitív tulajdonságokra”. A kezdeményezés weboldala szerint a pályaműveket egy háromfős zsűri értékelte volna: Mező Gábor, a Pesti Srácok újságírója, Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa, valamint Szerényi Gábor grafikus.

Időközben azonban eltűnt a projekt weboldala és Facebook-oldala is. A hírportál NKA-nak küldött kérdéseire érkezett válaszokból kiderül,

végül az egész meghiúsult. 

A lap megkeresésére Sztamenits Adrienn, az NKA alelnöki kommunikációs szakértője közölte: „A pályázat végül nem valósult meg, melynek tényéről a pályázó a határidő lejárta előtt értesített bennünket.” Hozzátette: ilyenkor a támogatást – ha azt már kiutalták – vissza kell fizetni. Jelen esetben ez történt. A kulturális alap munkatársa elmondta, a pályázó visszafizette a támogatást, a pályázatot lezárták.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk