Momentum: Most lehetne tenni a kárpátaljaiakért

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

Találkoznia kellene a magyar és ukrán vezetésnek az ellenzéki párt szerint, mielőtt tovább romlik a viszony.

Mielőbb találkoznia kell a magyar és az ukrán kormánynak, csak így lehet kimozdítani a mélypontról a két ország kapcsolatait, ezt kívánja a kárpátaljai magyarok érdeke is – ez a Momentum elnök-frakcióvezetőjének, Gelencsér Ferencnek a véleménye.

Gelencsér és Tompos Márton (Momentum) országgyűlési képviselő tárgyalt Balog Istvánnal, a magyarországi ukrán követség ügyvivőjével a kárpátaljai magyarság helyzetéről. 

Gelencsér a találkozó után emlékeztetett, Ukrajna bejelentette, felülvizsgálja a magyar kisebbség jogait csorbító törvényt, és kedvező változás jöhet. A Momentum elnöke ezért furcsállja, hogy a magyar kormány mégis tovább rontja Magyarország és az épp honvédő háborút vívó szomszéd állam kapcsolatát. 

Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint nincs itt az idő Ukrajna uniós tagságáról tárgyalni, hiszen még azt sem lehet tudni, mekkora a területe.

Egy éjszaka benyújtott kormánypárti határozati javaslat alapján az Országgyűlés többsége is ugyanarról fog határozni, amiről Orbán Viktor beszélt. Az előterjesztők – Kocsis Máté és Simicskó István – úgy látják, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásait azért nem lehet elkezdeni, mert előkészítetlen, következetlen az erről szóló előterjesztés, és nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre. 

Gelencsér erről azt gondolja, hogy a kárpátaljai magyarok jogainak és érdekeinek érvényesítéséért épp az ukrán uniós csatlakozás előkészítésének fázisában lehetne a legtöbbet tenni.

Azért is időszerű lenne a találkozó a magyar és az ukrán vezetés között, mert a magyar kormány vezetői rendszeresen tárgyalnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is, és közben mintha direkt keresnék a konfrontáció lehetőségét Ukrajnával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?