Momentum: Most lehetne tenni a kárpátaljaiakért

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

Találkoznia kellene a magyar és ukrán vezetésnek az ellenzéki párt szerint, mielőtt tovább romlik a viszony.

Mielőbb találkoznia kell a magyar és az ukrán kormánynak, csak így lehet kimozdítani a mélypontról a két ország kapcsolatait, ezt kívánja a kárpátaljai magyarok érdeke is – ez a Momentum elnök-frakcióvezetőjének, Gelencsér Ferencnek a véleménye.

Gelencsér és Tompos Márton (Momentum) országgyűlési képviselő tárgyalt Balog Istvánnal, a magyarországi ukrán követség ügyvivőjével a kárpátaljai magyarság helyzetéről. 

Gelencsér a találkozó után emlékeztetett, Ukrajna bejelentette, felülvizsgálja a magyar kisebbség jogait csorbító törvényt, és kedvező változás jöhet. A Momentum elnöke ezért furcsállja, hogy a magyar kormány mégis tovább rontja Magyarország és az épp honvédő háborút vívó szomszéd állam kapcsolatát. 

Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint nincs itt az idő Ukrajna uniós tagságáról tárgyalni, hiszen még azt sem lehet tudni, mekkora a területe.

Egy éjszaka benyújtott kormánypárti határozati javaslat alapján az Országgyűlés többsége is ugyanarról fog határozni, amiről Orbán Viktor beszélt. Az előterjesztők – Kocsis Máté és Simicskó István – úgy látják, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásait azért nem lehet elkezdeni, mert előkészítetlen, következetlen az erről szóló előterjesztés, és nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre. 

Gelencsér erről azt gondolja, hogy a kárpátaljai magyarok jogainak és érdekeinek érvényesítéséért épp az ukrán uniós csatlakozás előkészítésének fázisában lehetne a legtöbbet tenni.

Azért is időszerű lenne a találkozó a magyar és az ukrán vezetés között, mert a magyar kormány vezetői rendszeresen tárgyalnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is, és közben mintha direkt keresnék a konfrontáció lehetőségét Ukrajnával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.