Kiderül, megállítja-e a voksturizmust a nyilvánosság

  • narancs.hu
  • 2023. december 6.

Belpol

A Political Capital és a TASZ kezdeményezésére a Nemzeti Választási Iroda januártól közli, hol mennyien laknak.

A voksturizmust úgy lehet leleplezni, ha kiderül, egy adott településre mennyien jelentkeznek át a választások idejére, hogy ott szavazhassanak. Annak érdekében, hogy ez látsszon, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) kezdeményezte, hogy januártól hetente publikálja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a lakosságszámra vonatkozó adatokat – írja a Nyugat.hu.

A két szervezet azért kérte ezt, mert az önkormányzati választáson olykor egy-két szavazaton múlik a polgármesteri tisztség sorsa. A PC és a TASZ szerint most még fontosabb, mint tavaly, hogy a választásokig hátralévő időben látsszon, hogyan változik a településeken a lakosságszám – hányan jelentik be magukat egy adott városba, községbe. 

Tavalyelőtt az Országgyűlés törvénymódosításokkal változtatott a lakcímbejelentés szabályain, hivatalosan azzal az indokkal, hogy mentesíteni kell a büntetés alól azokat, akik nem az állandó lakcímük szerinti lakóhelyen élnek, ám ez a jogszabályváltozás könnyebbé tette a voksturizmust. 

A jelenséget már eddig is észre lehetett venni:

Tavaly a Momentum saját oldalt hozott létre azért, hogy figyelni lehessen az átjelentkezőket:

Független országgyűlési képviselők pedig már az említett 2021-es törvénymódosítás után kérték a Nemzeti Választási Irodától, hogy tegye közzé a választópolgárok számát települések szerinti bontásban. 

A PC és a TASZ közérdekű bejelentése nyomán most az NVI január első keddjétől heti rendszerességgel közölni fogja a lakosságszámra vonatkozó adatokat, ezen az oldalon. A két civil szervezet példásnak tartja az NVI döntését, amely a választások tisztaságának megőrzését szolgálja.

Az NVI a törvény szerint a 2024. június 9-i választásokhoz képest csak március közepétől lenne köteles közzé tenni ezeket az információkat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?