„2019 az ellenállás éve lesz” – Dühös üzenetekkel és füstfáklyával vonult a több ezres tömeg Áderhez

 • G. M.
 • B.P.M.
 • 2018. december 21.

Belpol

A Várban óriási volt a rendőri készültség.

Péntek este hatodik alkalommal vonultak utácra a kormánnyal elégedetlenek. Mielőtt még Áder János aláírta volna a rabszolgatörvényt, a Momentum Ne írd alá, János! címmel hirdetett meg tüntetést, melyhez a szakszervezetek és a pártok is csatlakoztak. A párt tegnap módosította a tüntetés címét, így a tüntetők a Szégyelld magad, János! elnevezésű demonstrációra mehettek.

Momentum: botrányosnak tartják a szolgalelkű Áder rohamtempóját

"Megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát" - üzenik. Áder János aláírta a rabszolgatörvénynek nevezett túlóraszámok növelését lehetővé tevő törvénymódosítást, és kihirdette annak hatályba lépését. Az aláírást ráadásul egy nyilatkozattal is megtoldotta, amelyben kifejtette, hogy a törvényben semmilyen problémát nem lát, majd azzal összegzett, hogy "a Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen."

A demonstrációt este 8-ra hirdették meg, helyszínen tartózkodó kollégánk szerint nem sokkal nyolc után a Kossuth téren pár százan várták, hogy a Kétfarkú Kutya Párt békemenetéről megérkezzen a tömeg. A tervek szerint innen a Várba, a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz szeretnének vonulni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Momentum a tiltakozások egyik szimbólumává vált füstfákylával köszöntötte a résztvevőket:

false

A Parlamentre pedig Simicska Lajos ikonikus kifejezését vetítették a tüntetők:

false

Úgy tűnik, a tömeg nem várt sokáig, és rögtön megindult a Várba. Füstfáklyákkal és dühös üzenetekkel vonulnak:

false

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A vonuló tömeget légi felvételen mutattuk meg:

Így indult el a tüntető tömeg a Kossuth térről

Csodálatos légi felvételen mutatjuk.

Az immár több ezresre nőtt tömeg a vonulás közben azt skandálta, hogy Fidesz-maffia, és arra szólították fel a budapestieket, hogy menjenek velük. Miután átvonultak a Lánchídon, a Várba mentek fel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ők szólalnak fel a Várban:

 • Donáth Anna (Momentum)
 • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
 • Bárány Balázs (MSZP)
 • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
 • Bősz Anett (MLP)
 • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
 • Csárdi Antal (LMP)
 • Szűcs Tamás elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
 • Gyüre Csaba (Jobbik)
 • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
 • Szél Bernadett és Hadházy Ákos
 • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
 • Szabó Tímea (Párbeszéd)
 • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom
 • Varju László (DK)

 

A Várban nagy a rendőri készültség, rendőrautók tucatjai álltak már kora este a Sándor-palota mellett.

Rendőrök várják a tüntetőket a Várban

Többezres tömeg tart a Sándor-palota felé. Szép lassan hömpölyög a tömeg a Vár felé, ahol viszont társaságuk lesz, erről a 444.hu-nak olvasó által beküldött kép árulkodik: A mai nap folyamán több tüntetést is tartanak, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is demonstrál a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény miatt, vélhetően ezért a nagy készültség.

22.00-kor még közel sem ért a tömeg egésze a Várba, ám a rigmusok már szólnak. Aláírtad, János, égni fog a város! – kiabálta valaki. O1G, O1G, O1G – ezt is többek skandálták. A beszédekből szinte semmi nem hallatszik, akkora a tömeg és olyan hangosan szólnak a rigmusok.

Donáth Anna, a Momentum politikusa azt mondta, 2019 az ellenállás éve lesz, és szerinte ami eddig történt, az siker, akárki akármit mond.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Bárány Balázs, az MSZP részéről arról beszélt, hogy egy maréknyi kivénhedt despota el akarja venni a jövőt, és el akarja zavarni a generációnkat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar György, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja is felszólt. Ő azt mondta, hogy a jogállam elveszett, a köztársaság elveszett. Legutóbb a hatalom volt szíves hozni egy olyan jogszabályt egy olyan parlamentben, amely napon egyáltalán nem lehetett volna semmilyen jogszabályt hozni – mondta az ügyvéd.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevők, felsorolva a városokat, ahonnan a tüntetők eljöttek, majd megköszönte a támogatásukat. Azt mondta, ha őt nem is, de Áder Jánost biztosan ismerhetik és megmutatta a bábot, amit a köztársasági elnök beiktatására is magával vitt. Elmondta, ekkor Kövér László megbüntette félmillió forintra, mert "megdöntötte az egész társadalom Köztársasági Elnöki Hivatalába vetett hitét."

Kövér szóhoz sem jutott az Áder Jánossal bábozó Szabó Tímea láttán, de büntetést fontolgat

A bajusszal nem lehet viccelni. Áder János köztársasági elnök tegnapi beiktatási beszéde alatt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a székére felállva játszott egy Ádert ábrázoló marionettbábuval. Szabó akciója azt volt hivatott demonstrálni, hogy Áder János „nem a köztársaság elnöke, hanem egy gyenge fideszes katona, akit Orbán Viktor marionettbábuként rángat."

"Azt üzenem Kövér Lászlónak, hogy nem én írtam alá a CEU elüldözését, a lakástakarékok kinyírását, nem én írtam alá a rabszolgatörvényt, nem én írtam alá a hajléktalan bebörtönzését, hanem Áder János, ez a gerinctelen bábú!" - hangsúlyozta.

Végezetül Varju László, a DK országgyűlési képviselője kapott szót, aki a közelmúltban mutatta meg, hogy milyen sérüléseket szerzett az MTVA épületében. "Nem tudtak annyira megverni, hogy ne tudjak eljönni hozzátok!" - kezdte Varju. Elmondta, sokáig bányászként dolgozott, tudja, hogy mit jelent a túlóra, pedig a "munkásnak nem erre van szüksége, hanem tisztességes fizetésre." Hozzátette, a rabszolgatörvény az indítója annak, hogy leváltsák a kormányt. "Ha Orbán Viktor békét akar, akkor mondjon le!" - hangsúlyozta.

Varju László kiposztolta a Facebookra, hogy milyen sérüléseket okoztak neki a biztonsági őrök

A Demokratikus Koalíció politikusa feljelentést tett. „A kollégáimat napok óta azzal zaklatják az MTVA "riporterei", hogy a biztonsági őrök hozzám sem értek a székházukban. Tessék, így néznek ki a karjaim 2 nappal azután, hogy "hozzám sem értek". A bordámmal még vissza kell menjek, több vizsgálat szükséges, de mindenről lesz látlelet is.

 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

 • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.