Most még nem tudni, szükség lesz-e harmadik oltásra bármely vakcinából

  • narancs.hu
  • 2021. április 19.

Belpol

Müller Cecília szerint nem az egészségügyi hatóság dönt az esetleges harmadik oltásról, hanem a kutatók és a gyártók.

Sok szó esett a napokban a szervezet védőoltás utáni ellenanyag-szintjéről. A védőoltás utáni ellenanyag-vizsgálat csak korlátozottan alkalmas a védettség megállapítására; csak tájékozódásra ad lehetőséget, de a szervezet védettségéről nem közöl információt - mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília minderről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a múlt hét végén többen is megszólaltak e kérdésben. Sarkadi Balázs orvos-biológus felvetette a Sinopharm-vakcina vizsgálatának szükségességét, hogy pontos képet kapjunk arról, mennyire hatásos az oltás, és mennyi idő után milyen védettséget ad az ezzel beoltottaknak. Mint írta, több, Sinopharm-vakcinával oltott páciensnél három hét után sem volt mérhető ellenanyag, az oltás hatásosságát sem a magyar, sem az európai hatóságok nem vizsgálták. Vélhetően erre reagált szombaton Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Azt mondta, a vakcinák hatékonyságát nem antitest-vizsgálatokkal kell meghatározni, hanem tudományos eredményekkel, amelyek arra jutottak, hogy a beoltottak 80-90 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, mint azok, akik nem kaptak vakcinát.

Müller Cecília szerint ha egy adott időpontban nem mérnek ellenanyagot valakinél, attól még nagyon is lehetséges, hogy a sejtes immunitás a háttérben működik, de ez nem mérhető könnyen. Az ún. sejtes immunitás az immunválasz egy típusa, amit adott esetben nem mérnek.

Ám ha támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik az oltásra, és beindul az ellenanyag-termelés. Ezáltal vagy csak enyhe tünetei lesznek a beoltott személynek, vagy nem lesz fertőzött az illető.

"Mindegyik, Magyarországon használt vakcina jó minőségű, hatásos és kellő védelmet ad" - tette hozzá az országos tiszti főorvos. Szerinte nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitest mérhető az oltás után, hanem védetté kell tennünk magunkat, élni kell a védőoltás lehetőségével. A témával maradva arról is beszélt, nincs megfelelő adat és tapasztalat arról, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra.

"Akár mind az öt vakcina esetén szükség lehet harmadik dózisra,

de ennek az időpontját nem tudjuk, a koronavírus-vakcinák esetében ez a jövő kérdése, ezt a kutatók és a gyártók meg fogják válaszolni" - mondta Müller Cecília. Az esetleges harmadik oltás szükségességéről tehát nem az egészségügyi hatóság dönt. Az is opció, hogyha szezonálissá válik a járvány, akkor évente kell ismételni az oltásokat, de ezt pillanatnyilag nem tudjuk. (Az egyes vakcinák hatékonysága és az esetleges harmadik oltás - különösen a Sinopharm-vakcina esetén - a múlt csütörtöki kormányinfón is szóba került. Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter határozottan kijelentette, a Sinopharmból nem lell harmadik oltás, a kínai vakcina ugyanolyan, vagy még jobb védelmet nyújt, mint a nyugatiak, például a Pfizer.)

Müller Cecília a sajtótájékoztatón elmondta még, javulnak a járványügyi adatok. Valamelyest csökkent az egészségügyre gyakorolt nyomás, de az egészségügyi dolgozóktól ez is megfeszített munkát követel. A kórházban ápoltak száma még mindig magas, de már csökkenőben van.

Ugyancsak elhangzott:

  • hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett;
  • kedden 248 040 adag Pfizer-vakcina jön;
  • és a héten orosz és kínai oltóanyag is érkezik.
  • A pedagógusok soron kívüli oltása lényegében befejeződött, három körben zajlott le, az utolsóban a tanárok 32 százaléka jelent meg. Közel 200 ezer pedagógus van beoltva azokkal együtt, akik a tanárok "kampányszerű" oltása előtt megkapták valamely vakcinát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk