„Most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé” – reagált az ellenzék az orosz támadásra

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Belpol

Orbán Putyin trójai falova, súlyos felelőssége van abban, hogy az orosz elnök azt hiszi: bármit megtehet. A kormány számára befejeződött a pávatánc, írják ellenzéki pártvezetők. 

Csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, a szomszédos országban hadiállapotot rendeltek el. A helyiek több nagyvárosban arról számoltak be, hogy robbanásokat hallottak. Több hallottról és sebesültről tudni. A magyar kormány hosszú évek óta oroszbarát politikát folytat, ezért az ellenzék nem hagyta szó nélkül az offenzívát. 

Gyurcsány: Ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé a kormány

„Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is. A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort! Mos tegye meg, amit megtehet. Például függessze fel a paksi beruházást, valamint szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat. Fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek. Szóval viselkedjen becsületesen. Esetleg olvassa el ma reggel Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevelét. Ugye érti, hogy miért!?” – írja a Facebookon a Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. 

Jakab: Orbán, Putyin trójai falova

„Orbán éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben. És most Putyin lerohant egy szuverén államot. Ukrajna ma orosz fegyverekre ébredt. Nekünk, magyaroknak ismerős ez. Átéltük párszor a történelmünk során. Nem akarjuk újra. Aki a támadókat erősíti, aki kiszolgálja őket politikailag és gazdaságilag, az veszélyezteti nemcsak a békét, de a szuverén Magyarországot is. Orbán, Putyin trójai falova. És immár a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat. Kiállunk Ukrajna mellett!” – közölte Jakab Péter, a Jobbik elnöke. 

Donáth Anna: Orbánnak súlyos felelőssége van

„Ide vezet, ha egy európai ország miniszterelnöke önként válik Putyin beépített emberévé az EU-n és a NATO-n belül, aki aztán szándékosan gyengíti ezek egységes fellépését az oroszok ellen. Háborúhoz. Orbán Viktor 12 éves külpolitikájának súlyos felelőssége abban, hogy mára Putyin láthatóan azt hiszi: bármit megtehet. Évek óta mondjuk: veszélyes játékot űz a miniszterelnök, ami Magyarország bőrére megy, a kárpátaljai magyarok életét kockáztatja és végső soron az egész európai békét veszélyezteti. Soha nem volt még ekkora szükség egységes EU-ra, egységes NATO-ra, és egy olyan kormányra Magyarországon, ami végre egyértelműen Nyugat- és Európa-párti. Ami nem harcol Brüsszellel, hanem szövetségesként része Európának, ami nem az EU-ból való kilépést lebegteti, hanem az EU egységét erősíti. Ami nem dörgölőzik apró falatokért a birodalmi álmokat szövő Oroszországhoz, hanem világossá teszi: a Nyugathoz tartozunk” – fogalmaz bejegyzésében Donáth Anna, a Momentum elnöke. 

Karácsony Gergely: Véget ért a pávatánc

„Putyin háborút indított Európában, a magyar politikai közösség minden tagjának elemi kötelessége az orosz agresszió azonnali és határozott elítélése, a kiállás Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Erre kötelez bennünket nem csak európai értékválasztásunk, de kötelez a kárpátaljai magyarság iránti felelősségünk, kötelez 1956 és 1968 emléke is.

A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz. Ennek a politikának most kell véget vetni. Magyarország biztonságát, az európai békét az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja csak. Ebben Magyarország, a magyar kormány nem lehet tovább a probléma része, csakis a megoldása.

Itt a jövőről van szó. Arról, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el, vagy pedig a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi Oroszország erősnek magát, ez nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti el, amely elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.Budapest része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely elítéli az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett. Ezért is tűztük ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.

Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek. Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében” – írja bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd társelnöke. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk