MSZP-SZDSZ konfliktus Jászberényben: Elhidegülés

  • M. László Ferenc
  • 2006. szeptember 14.

Belpol

Országgyűlési képviselőjüket csatasorba állítva készülnek a jászberényi szocialisták a város bevételére. A helyzet pikantériája, hogy a városvezetői posztot az SZDSZ tizenhat éve regnáló polgármesterétől kell elhódítaniuk, aki tavasszal az országos megmérettetésen még az első forduló előtt visszalépett a szocialista Szekeres Imre javára.
Országgyűlési képviselőjüket csatasorba állítva készülnek a jászberényi szocialisták a város bevételére. A helyzet pikantériája, hogy a városvezetői posztot az SZDSZ tizenhat éve regnáló polgármesterétől kell elhódítaniuk, aki tavasszal az országos megmérettetésen még az első forduló előtt visszalépett a szocialista Szekeres Imre javára.

A Jászberényt a rendszerváltás óta irányító Magyar Levente feszült pillanatok elé néz október 1-jén, ugyanis az MSZP, kihátrálva a liberálisokkal korábban kötött megállapodás mögül, önálló polgármesterjelöltet állított. Sőt, egyes híresztelések szerint már pártjára sem számíthat, az SZDSZ vezetősége állítólag nem lelkesedik annyira az évek alatt önjáróvá vált, a jobboldali szavazóknak rendszeresen gesztusokat tevő polgármesterért.

Az áprilisi választások idején a szabaddemokraták Jász-Nagykun-Szolnok megyében is mindent megtettek a koalíció újrázásáért. A vidék SZDSZ-es erős embere, az 1998-as voksoláson még 58,4 százalékkal győzedelmeskedő Kis Zoltán Jászberényben - 2002-es gesztusát megismételve - visszalépett a szocialista Gedei József javára, aki a liberális szavazatok jó részét besöpörve 15 százalékot vert fideszes kihívójára. Magyar Levente - aki Jászdózsán lakik, így a jászapáti kerületben indult - pedig másfél héttel az első forduló előtt szabad utat biztosított az MSZP elnökhelyettesének, a jelenlegi honvédelmi miniszternek, Szekeres Imrének.

"Bár mindkét helyen biztosnak látszott a szocik győzelme, és törvényszerű volt a visszalépésünk, a gesztust

illett volna viszonozni,

főleg, ha egy paktum van mögötte" - mondta a Narancsnak az SZDSZ egyik vezető politikusa. Tavasszal az MSZP a főváros első kerületében felsorakozott Kóka János mögött (lásd: Budavár ostroma, Magyar Narancs, 2006. február 9.), cserébe viszont az SZDSZ visszaléptette Magyart Jászapátiban. Állítólag a megegyezés része volt, hogy ősszel a jászberényi polgármester megkapja a szocialisták támogatását, legalábbis Magyar Levente erre hivatkozva vádolja szószegéssel az MSZP-seket. Gedei József, a szocialisták polgármesterjelöltje a Narancsnak azt mondta: nem tudnak arról, hogy a Kóka-paktumnak lenne egy ilyen passzusa. Állítja, hogy városi szervezetüket a pártvezetőségből nem értesítették, hogy vissza kellene lépni Magyar javára. "Az ilyen ügyeket illene helyben intézni, márpedig minket a jászberényi SZDSZ-esek nem kerestek meg, nem kérték a támogatásunkat. Június közepén, az utolsó pillanatban a sajtóból értesültünk arról, hogy Magyar újból indul" - elevenítette fel a választási készülődés korai szakaszát Gedei. A jászberényi szocialisták úgy vélik, Magyar Levente a Demszky-forgatókönyv szerint lépett: bejelentésével kész tények elé akarta állítani az MSZP és az SZDSZ vezetőségét, abban reménykedett, hogy kényszerből felsorakoznak mögötte.

A szocialisták országos vezetőségéből származó információink szerint Kunczéék kérésére "odaszóltak" ugyan Jászberénybe, de látva a helyiek ellenállását, nem forszírozták tovább Gedei visszalépését. Ezek után a liberálisok elnöke sem erőltette tovább a dolgot. Magyar szénája egyébként sem áll túl jól az SZDSZ-ben. Néhány évvel ezelőtt kikerült az ügyvivő testületből, és összerúgta a port Kis Zoltánnal is. Egyre többen vélik úgy a pártban, hogy Magyar Levente kifáradt, elkopott, de ahhoz nem volt elég idő és erő, hogy egy új jelöltet építsenek fel Jászberényben. "Magyar az évek alatt elsorvasztotta a helyi szervezet másod- és harmadvonalát, nincs kit előhúzni helyette a jászberényi kalapból" - elemezte a helyzetet a Narancsnak egy SZDSZ-es politikus. Persze akármilyen is Magyar, a liberálisok nem adhatják fel a várost, Kuncze és Kis elmegy majd kampányolni a polgármester mellett. "Nem kell mindenben leképezni az országos helyzetet, induljanak külön a szocialisták, ha annyira akarnak" - mondta lapunknak Magyar Levente, hangsúlyozva: 2002-ben is hasonló helyzet állt elő, és akkor az MSZP-sek támogatása nélkül is győzött.

Kétségtelen, hogy a jászberényi MSZP-vel nem könnyű közös nevezőre jutni. 2002-ben a városi testület felállása után például Magyar

csak a Fidesz támogatásával tudta

megválasztatni az alpolgármestert és szétosztani a bizottsági helyeket. A helyi MSZP-szervezetet a rendszerváltás után a reformkörösök irányították, de az 1994-es gátszakadás idején visszatértek a régi vágású szocialisták, akik fokozatosan kiszorították a párt megújhodásáért küzdőket. A kilencvenes évek vége felé megjelent egy fiatalabb csapat, az ő emberük volt Gedei József, de ő némi háborúskodás után kiegyezett az "öregekkel". A régiek emblematikus figurája Balogh Béla, az MSZP városi elnöke, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP pártszervezéséért volt felelős. Gedei lapunknak azt mondta, korábban revolucionista volt, ma már evolucionista, azaz mindenkivel együttműködik, aki megnyerhető a fő cél, a térség fejlesztése érdekében. Helyi forrásaink szerint a szálak Balogh kezében futnak össze, aki 2002-ben külön szocialista polgármesterjelöltet indított, de az csak erőpróba volt, senki sem bízott abban, hogy győzni fog. A városi pletykák szerint, ha Gedei meg is nyerné a választásokat, országgyűlési képviselőként és az Európa Tanács tagjaként nem sok időt töltene a városban, így ténylegesen Balogh irányítaná Jászberényt.

Az MSZP-n belüli háborúskodás egyik áldozata Dobák István, aki 2002 után több évig a szocialisták frakciójában ült, most pedig független jelöltként Magyar Levente kihívója. Dobák korábban a Fidesz tagja volt, de Orbánék jobbratolódása után kiszállt a pártból, és évekig a magánszektorban tevékenykedett. Négy évvel ezelőtt a helyi fiatal szocik - Gedei ajánlására - bevonták a helyi politikába, de első perctől kezdve komoly konfliktusai voltak a régi vonalasokkal, akik megakadályozták Dobák felvételét a pártba. Egyébként most is csak jobb híján indult függetlenként, korábban a Fidesz megkereste egy kecsegtető ajánlattal, de a jobboldali pozícióharcok végül nem hoztak számára kedvező eredményt.

A Fidesz jelenlegi

polgármesterjelöltje egy 27 éves fiatalember, Juhász Dániel. Jelölése az utolsó percig kétséges volt, mert párton belüli ellenfele, Szádvári Gábor választókerületi elnök mindent megtett, hogy kigolyózza, még a pártvezetőségnél is bemószerolta. A fiatal politikus elleni játszma része volt a Dobák megnyerésére és indítására tett kísérlet is. Szádvári sikertelen nyomulásának az az oka, hogy Fidesz-színekben már kétszer is elbukta az országgyűlési választásokat, ezért elveszítette a pártvezetőség bizalmát. Forrásaink szerint csak azért nem váltották még le, mert régi-új kereszténydemokrataként Semjén Zsolt támogatását élvezi.

Az MSZP és az SZDSZ országos vezetésében attól tartanak, hogy Magyar, Gedei és Dobák indulása megosztja a baloldali és liberális szavazókat, így a tapasztaltnak nem mondható Juhász viszi el a prímet. Ráadásul a szocialisták és szabaddemokraták közti konfliktus egyre nagyobb hullámokat kavar, Magyar Levente ismét antikommunista retorikára váltott, és egyre gyakrabban kacsint a jobboldali szavazók felé, például a városi ünnepségek rendszerint misézéssel kezdődnek. Gedei persze azzal vádolja a polgármestert, hogy regnálása alatt túl lassan fejlődött a város ("szunnyadva haladásról" szónokol), márpedig ő országgyűlési képviselői lobbierejét mozgósítva felpörgetné a fejlődést. Persze azt már nehezebb megmagyarázni, hogy ezt korábban miért nem tette meg, hiszen 2002 óta Gedei a kerület képviselője. Mindenesetre a szocialisták jelöltje maga mögött tudhatja az országos vezetőség támogatását is: szeptember 7-én Gyurcsány Ferenc személyesen ajánlotta Gedeit a jászberényi választók figyelmébe.

M. László Ferenc

Figyelmébe ajánljuk