MTA-elnök: „A tudományos kutatás attól lesz tudományos, hogy nem előre kitűzött politikai célok vezérlik”

  • narancs.hu
  • 2018. július 7.

Belpol

Lovász László szerint Palkovics félreérti az alapkutatások lényegét.

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapban beszélt arról, hogy „a tudományos szereplőkkel együtt szeretnének megállapodni arról, hová kerüljenek a források”, de a lényeg szerinte az, hogy szükség van a prioritást élvező területek meghatározására.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért más a mostani helyzet, mint 2005-ben, amikor Kóka János volt a gazdasági miniszter és ő kritizálta az Akadémiát, Palkovics azt mondta:

„Nem hasonlítanám össze a két esetet. Kóka János akkoriban kiállt és azt mondta, a földdel kell egyenlővé tenni azokat a kutatóintézeteket, amelyek nem eredményesek. Másrészről azt állította, Magyarországon gyakorlatilag nincs komoly tudós ember, mert aki az volt, már meghalt. Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.”

Erre reagált ma az MTA Facebook-oldalán: „Bár miniszter úr kérte az MTA alternatív javaslatait, választ nem küldött, helyette a Magyar Hírlapban üzent pénteken. Erre reagáltunk az alábbiakban. Érdemes még tudni, hogy bár Friderikusz-show már nincs, úgyhogy ott nem tudtunk volna leülni miniszter úrral, helyette többször is tárgyaltunk vele az MTA-székházában (ami persze nem annyira látványos). A miniszter úr által kifogásolt tüntetést a Momentum szervezte (mi biztosan nem kértük, és a tárgyalások közepette mi sem tartottuk szerencsésnek), fenyegető nyilatkozatokról nem tudunk, sőt a tárgyalásokban bízva nagyon visszafogott volt a kommunikációnk” – írják.

Magyar Tudományos Akadémia - MTA - hivatalos oldal

Magyar Tudományos Akadémia - MTA - hivatalos oldal. 5,139 likes · 870 talking about this · 896 were here. A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos Facebook-oldala. Az oldal posztjait a Magyar...

Péntek este pedig Lovász László, az MTA elnöke az RTL Klub Híradójának nyilatkozta, hogy nagyon sajnálják, hogy javaslataikat lesöpörték a tárgyalóasztalról. „A Tudományos Akadémia és magam is sokszor kifejtettük, hogy készen állunk arra, hogy az ország innovációs tevékenységét javítsuk, tudományos eredményeinkkel támogassuk, de ehhez időre és bizalomra volna szükség.”

Hozzátette, továbbra is kiállnak a kutatóik mellett, és szerintük Palkovics félreérti az alapkutatások lényegét, amikor arról beszél, hogy véget kell vetni annak, hogy mindenki azt csinál, amit akar. „A kutatási célokat a tudomány belső logikája, a világszerte elért legfrissebb eredmények határozzák meg. A tudományos kutatás attól lesz tudományos, hogy nem előre kitűzött politikai célok vezérlik, hanem az igazság megismerésének a vágya.”

MTA-elnök: „Nagyon sajnálom!"

Nagyon sajnálja - ezt mondta a Híradónknak adott exkluzív interjúban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azután, hogy az innovációért felelős miniszter lesöpörte javaslataikat a kutatási pénzek elosztásáról. Lovász László szerint a kutatást nem szabad politikai céloknak alárendelni, és a parlament döntése után is ki kell állni a kutatás függetlensége mellett.

 

Neked ajánljuk