Holnaptól két napos sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Október elsején és másodikán sztrájkolnak az SZFE dolgozói, ezzel tiltakoznak az egyetemi autonómia megszüntetése ellen.

Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói arról, hogy holnaptól két napos sztrájkba lépnek – írja a hvg.hu Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának közlése alapján.

Mint ismert, azért szüntetik be a munkát, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de a lap úgy értesült, hogy a munkatársak zöme nem veszi fel a munkát holnap. Több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

Ugyanezen a napon jár le az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje.

Nem engedték be az SZFE tiltakozó diákjai az új kancellárt az egyetem épületébe

Vidnyánszky újdonsült kinevezettje, a katonatiszt kancellár fennakadt a blokádon. "Az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közreműködhessen az átadás-átvétel folyamatában" - olvasható a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közleményében. Mint arról lapunk is beszámolt, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány 2020.

Figyelmébe ajánljuk