Müller Cecília: Soha nem kellett annyira komolyan venni a járványt, mint most

  • narancs.hu
  • 2021. március 1.

Belpol

Aki válogat a vakcinák között, időt veszít. 

Müller Cecília szerint tombol a járvány az egész világon; 113 milió fertőzöttet regisztráltak, amik közül 64 millióan gyógyultak meg és 2,6 millióan hunytak el.  Az országos tisztifőorvos szerint minden figyelmünket a következő hetekre kell irányítani, mert nagyon nehéz időszak áll előttünk. 

Az Európai Unió tagállamai teljesítőképességük határára érkeztek, sok országban nincsenek szabad ágyak, másoktól kell segítséget kérniük.

Müller leszögezte, soha nem kellett annyira komolyan venni a járványt, mint jelenleg.

A második hullám lefelé menő szakasza nem tért vissza az indulási szintre, a vírus variánsai miatt intenzív, erőteljes emelkedés mutatkozik. Az elmúlt 24 órában 4326-an fertőzöttek meg, és 84 hunytak el Magyarországon, továbbá a hétvége során 652-en kerültek kórházba, tehát a súlyos esetek száma is növekedett. Jelenleg 5679 főt ápolnak kórházban, akik a legkülönbözőbb tüneteket produkálják. 537-en vannak lélegeztetőgépen, 86-al többen, mint korábban. 

Müller szerint az adatok nagyon intenzív, erőteljes, exponenciális növekedést mutatnak, az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét jelentősen megterheli a járvány. Ezért a következő hetekben még nagyobb figyelemmel kell betartani a higiénés szabályokat. A védőoltások száma is növekedett, viszont a tisztifőorvos szerint aki válogat az oltóanyagok között, heteket, vagy akár hosszabb időszakot is elveszíthet, amíg védetté válik. Hozzátette, ha emelkednek a számok, akkor egyéb járványügyi intézkedéseket bevezetése is indokolt lehet. A tiszti főorvos az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, nem zárható ki a digitális oktatásra való teljes átállás sem. 

 

Figyelmébe ajánljuk