Művészek tömegei tiltakoznak Fekete György egyeduralma ellen

  • narancs.hu
  • 2015. november 11.

Belpol

Az új Narancsban elmondjuk, mit lehet tenni az MMA ellen. És hogy miket üzletelt a díszes köztestület Pintér Sándorhoz és L. Simon Lászlóhoz köthető cégekkel. Ízelítő és egy jó hír.

Pintér Sándor volt cége, L. Simon holdudvara és a kormánynál jól fekvő egyéb vállalkozások is jelentős megbízásokat kapnak a Magyar Művészeti Akadémiától - derül ki a friss Narancs cikkéből, amely részletesen bemutatja a szerencsés cégeket. Az ügy azért is pikáns, mert L. Simon Lászlóra mint Fekete György párton belüli ellenfelére szokás hivatkozni, aki eddig próbálta távol tartani a nagy étvágyú belsőépítészt az NKA-tól.

"Az új szabályozással nem szűnik meg a független és minőségi művészet Magyarországon. Csak az MMA támogatása kell hozzá. - írja publicisztikájában Urfi Péter, aki sorra veszi a most függetlenként ünnepelt NKA számos hibáját is, de főleg azt próbálja megfejteni, mit lehet tenni a lassan mindent bekebelező MMA ellen.

Levelét megírta

Kezdetnek nem rossz az a friss hír, hogy 18 művészeti szervezet aggodalmát fejezte ki a Nemzeti Kulturális Alap tervezett átalakítása miatt. Ezekről az aggodalmakról igen udvarias, az MMA nevét meg sem említő levelet írtak Orbán Viktornak és más fontos kormánypárti politikusoknak. Levelüket roppant tapintatos módon titokban kívánták tartani, de a Magyar Nemzet megszerezte. Az aláírók névsorából kiderül, hogy a kulturális életben nem túl népszerű az ötlet, hogy Fekete György az NKA-ban is döntő befolyást szerezzen. Az aggódók között van például a szinte a teljes könyves szakmát képviselő MKKE, a szinte a teljes színházi szakmát képviselő Magyar Színházi Társaság, a komolyzenei ernyőszervezet, a Magyar Zenei Tanács, vagy éppen mind a négy nagy írószervezet - köztük az Írószövetség, amely korábban az MMA-val közös közleményben állt ki a kormány mellett.

"Meggyőződésünk, hogy az NKA működésének, a szakmai alapokon nyugvó döntéshozatalnak mindenkor nemzeti kultúránk egészét kell kiegyensúlyozottan megjelenítenie. Úgy látjuk, a Nemzeti Kulturális Alapot, különösen a kuratóriumi delegálási rendszert érintő változások éppen az intézmény eddigi függetlenségét veszélyeztethetik, miközben az nem szorul ilyen jellegű reformokra" – írják a levélben.

Figyelmébe ajánljuk