Nagy Márton most a Bankszövetségnek szólt vissza

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Belpol

A gazdaságfejlesztési miniszter mindig jobban tudja. 

Félrevezető kommunikációt folytat a Magyar Bankszövetség az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - írta közleményében kedden Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Bankszövetség előzőleg azt közölte, hogy az igénybevevők részére is jelentős pénzügyi kockázatokat hordoz a moratórium.

Mint írták, "a frissen  megjelent agrárhitel-moratóriumról szóló kormányrendelet a bankok által javasolt és pénzügyileg egyes esetekben indokolt tőkemoratóriumot meghaladva teljes körű moratóriumot kínál egyes agrár ágazatok számára."

Hozzátették, a szélsőséges időjárás miatt az agrárszektorban további jelentős bankhitel bevonására lesz szükség, amire piackonform megoldásokkal a bankszektor készen áll. "A most kihirdetett kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt azonban elnehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, amely pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz" - figyelmeztetett a bankok érdekképviseleti szervezete. 

Nagy Márton erre reagálva leszögezte, hogy "a hitelmoratórium lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 év végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket."

A miniszter szerint "elvárható, hogy a Magyar Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatos félrevezető, negatív következményeket sugalló kommunikációja helyett segítse a hiteladósokra nehezedő problémák kezelését, és biztosítsa partnerségéről a bajba jutott agrárügyfeleiket."

Nagy Márton úgy látja, a bankok mér korábban kidolgozhattak volna egy kockázatkezelési eljárást, hogy az agrárügyfelek ne szembesüljenek azonnali, túlzott hiteltörlesztési terhekkel. "Amennyiben a bankok időben eleget tettek volna a szektort érintő problémák banki kezelésének, akkor a hitelmoratórium intézményének felállítására nem lett volna szükség."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk