Nagy taps tört ki a német–magyar fórumon, amikor az Orbán-kormány államtitkárát számon kérték a CEU elüldözése miatt

  • Gera Márton
  • 2018. december 4.

Belpol

Ifjúsági fórumot rendezett Magyarország és Németország, ahol előkerült az elüldözött egyetem ügye is.

„Aki a több Európa eszményét elutasítja, nem jól látja a világot” – hangzott el az Andrássy Gyula Egyetemen kedden délután megrendezett Német–Magyar Ifjúsági Fórumon. A német–magyar kapcsolatok tavaly gödörbe jutottak, a Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy a magyar külpolitika egyik legfontosabb fóruma, a Német–Magyar Fórum el is maradt a kormány politikája miatt. Az ifjúsági fórum ugyan kevésbé jelentős, de idén itt is érdekes dolgok hangzottak el. Érdekes azonban, hogy a Népszava tegnap arról írt, hogy a magyar részről egy miniszter és egy államtitkár is visszamondta a részvételt a fórumon, egy olyan „Fidesz-rendezvényre” hivatkozva, amiről senkinek semmilyen információja nincs.

A közös értékek tisztelete?

Ahogy azt a fórum elején mind Dietmar Meyer, az egyetem rektora, mind Varga Judit, az Orbán-kormány európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a rendezvény lehetőséget teremt a párbeszédre és a vitatkozásra. Varga arról beszélt, hogy „Magyarország akkor sikeres, ha Németország is sikeres”, és szerinte Európa csak akkor maradhat Európa, ha „az keleti és nyugati részből áll”. Szerinte az EU válságperiódusban van, és a kontinens jövője attól függ, hogy milyen közös döntéseket hoznak a tagállamok.

Meglepő volt ugyanakkor, hogy a közös értékek tiszteletének fontosságáról is beszélt Varga, miközben Magyarország ellen éppen pár hónapja indult el a hetes cikkely szerinti eljárás, mert a kormány nem tartotta magát a közös értékekhez.

A fórumon felszólt Anette Kramme német szociális- és munkaügyi parlamenti államtitkár is, aki azt mondta, hogy bár Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ez felelősséggel is jár. „Aki a több Európa eszményét elutasítja, nem jól látja a világot” – mondta ki az államtitkár a kormány legkevésbé szeretett témáját, aki hozzátette, hogy erről Magyarországgal is szeretnének tárgyalni. A keményebb kritika alighanem azért maradt el, mert Michael Roth államminiszter, aki az Orbán-kormány nagy kritikusa, lemondta a meghívást, betegségre hivatkozva.

Anette Kramme német szociális- és munkaügyi parlamenti államtitkár

Anette Kramme német szociális- és munkaügyi parlamenti államtitkár

Fotó: Anette Kramme

Ami fontosabb a gazdaságnál

A fórum része volt egy kerekasztal-beszélgetés is, melyen

  • Hiller István egykori oktatási miniszter,
  • Johannes Schraps, a Bundestag EU-bizottságának tagja,
  • Cornelia Pieper német exállamtitkár és
  • Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár vett részt.

Cornelia Pieper arról beszélt, hogy szerinte Európa jobb helyzetben van, mint ahogy arról a magyar és a német sajtó gyakran ír. A volt államtitkár ugyan gratulált a magyar gazdasági növekedéshez, de azt is hozzátette, hogy a közös európai értékek mindennél fontosabbak, és ezt nem szabad megkérdőjelezni.

Menczer Tamás a vita során azt mondta, hogy az Európai Unió számos súlyos kihívással néz szembe, és szerinte a legfontosabb, hogy Európa „biztonságos legyen”. Menczer behozta a beszélgetésbe a terrortámadásokat: szerinte ma ha a gyerekünk elmegy egy koncertre, „reménykedni kell, hogy onnan épségben haza is jön”, aminek az óriási a terrorfenyegetettség az oka.

Johannes Schraps ezután azt mondta, hogy kicsit furcsa, amikor olyan mondatok hangzanak el, hogy „Európa nem talált megoldást a migrációs válságra”, hiszen Magyarország is Európa része.

Előkerült a CEU ügye is

Bár a fórum témája nem ez volt, meglepő lett volna, ha nem kerül elő a CEU ügye, az egyetem ugyanis tegnap bejelentette, hogy a kormány miatt kénytelen Bécsbe költözni. Hiller István a beszélgetés közben egy pillanatra elkérte a mikrofont, és azt mondta, hogy egyetért Menczer Tamással abban, hogy Európában a biztonság a legfontosabb.  „A kritikus gondolatok biztonsága is fontos ugyanakkor, és ma azt látjuk, hogy a magyar kormány beavatkozik az akadémiai szabadságba. Ez nem egyszerűen skandalum és botrány, hanem őrület, ez nem normális! Tudom, hogy a téma nem ez, de ha szabadságról és biztonságról is beszélünk, akkor erről is kell beszélnünk” – mondta a szocialista politikus, mire kétszer is taps tört ki a teremben.

A nap, amikor a kormány kiűzött egy remek egyetemet az országból

Hiába próbálja másként beállítani a kormánypropaganda, a CEU távozik az országból. De miért, kinek jó ez? És hogyan költözik, ha egyes részei mégis maradnak? Minden, amit tudni kell a botrányról. Ma délben közölte a CEU, hogy a működésüket ellehetetlenítő törvény miatt az egyetem nem vehet fel új diákokat 2019.

Menczer Tamás erre azt mondta, hogy visszautasítja, hogy Magyarországon a tanszabadság sérül. Szerinte ugyanis Németországban sem működhetne a CEU, és az egyetem amúgy sem tartotta be a törvényeket. Menczer még azzal is érvelt, hogy a nyugati sajtóban ma egyoldalúan tudósítanak Magyarországról, és ezért sokan azt gondolhatják, hogy mi a probléma részei vagyunk az Európai Unióban, holott az államtitkár szerint ezt nem így van.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.