Nagyatádon a rezsiemelkedés miatt bezár a múzeum, a galéria, több óvodai csoport és szálloda is

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 26.

Belpol

A fűtési szezonra mindenképp. Abban reménykednek, hogy húsvéttól már újra ki tudnak nyitni.

Éppen azok a pluszszolgáltatások kell kényszerűségből szüneteltetni fél évre, melyek élhetőbbé tesznek egy települést - írja a Népszava arról, hogy Nagyatád több intézményt is kénytelen bezárni a fűtésszezonra, ugyanis nem bírnak el a megemelkedett rezsiköltésgekkel. Négy szállóból pedig csak egy marad nyitva ebben az időszakban a településen.

A lapnak Ormai István, a város polgármestere elmondta, hogy

kénytelenek bezárni a fűtési szezonra a múzeumot, a művészeti galériát, a klubházat, az edzőtermet és az ifjúsági klubot. A könyvtár pedig csak heti egy nap lesz nyitva.

Bizonyos intézményeket nem zárnak be, de  csak temperáló fűtést tartanak fenn benne, hogy ne menjenek tönkre a berendezések, ne vizesedjenek a falak. Ilyen lesz például a sportcsarnok, ami nyitva marad ugyan, de csak temperáló fűtés mellett lehet majd használni, azaz minden bizonnyal 15 fok alatt marad a hőmérséklet.

A rezsiárak miatti kényszermegoldások a helyi óvodát is érintik: hat óvodai egységből kettőt be kell zárni a fűtési szezonra, ez három csoportnyi gyereknek – és persze családjaiknak – jelent változást.

A nyitva maradó önkormányzati intézményekben drasztikus takarékossági intézkedéseket vezetnek be, napi szinten ellenőrzik a hőmérsékletet, jelen állás szerint sehol sem lehet 20 foknál jobban felfűteni a helyiségeket.  

Ormai elmondta azt is, hogy az intézkedésekkel nagyjából 130 millió forintot tudnak megspórolni, de így is 40 milliós pluszköltségük lesz csak a gázon. Az áramot - mivel szerencsére a legtöbb szerződésük 2023 év végéig él  - csak az uszodánál kell emelt díjjal fizetni, ami 10 milliós pluszkötlséget jelent úgy, hogy harmadával csökkentik a nyitvatartási időt.

Vagyis önkormányzati intézményi szinten 50 millió csak az energiaár-drágulás, ami a büdzsénk 2 százaléka, szabad forrásunk viszont egyáltalán nincs

- mondta el Ormai.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk