Nálunk a legalacsonyabb tanárok fizetése az EU OECD-tagállamai között

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Belpol

Ráaádsul nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol annyira magas lenne a tanárok kötelező óraszáma, mint Magyarországon.

Nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol annyira magas lenne a tanárok kötelező óraszáma, mint Magyarországon – ez derül ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből, amit a Portfolio szemlézett.

A magyar tanárok tanítási óraszáma a legmagasabb Európában, és elegendő segítő személyzet hiányában sok tanárnak nem tanári feladatokat kell ellátnia, például az iskolán kívüli felügyeletet. Ami  még ennél is lesújtóbb képet mutat az az, hogy a tanárok fizetése a legalacsonyabb az EU OECD-tagállamai között. Míg Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban a felsőfokú végzettségűek átlagfizetésének közel 75 százalékát megkereshetik a tanárok, addig Magyarországon ez a szám néhol a 60 százalékot sem éri el – 58 és 66 százalék között mozog.

A dokumentum kitér arra is, hogy bár az összesített mutatók, mint például a tanár-diák arány, nem jelzik a magyarországi pedagógushiányt, a részletesebb elemzés azonban azt mutatja, hogy egyes tantárgyak, például a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek esetében hiány mutatkozik. A jelentés azt is megjegyzi, hogy az iskolák központosított irányítása miatt az iskolavezetők korlátozott önállósággal és eszközökkel rendelkeznek a tanítás minőségének javítására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk