NAV a Gattyán-ügyről: Mi mindent megtettünk

  • narancs.hu
  • 2024. június 17.

Belpol

Tagadja a hatóság, hogy a legmagasabb körből tussolhatták el a pornómilliárdos elleni nyomozást.

Tiszolczi Lajos, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának egy volt nyomozója azt nyilatkozta, hogy a Gattyán György milliárdos vállalkozó elleni eljárást szerinte nyomásra szüntették meg 2021-ben. 

A vagyonát a LiveJasmin nevű szexkamera-szolgáltató oldallal megalapozó Gattyán György ellen 2010-től zajlott nyomozás adócsalás gyanúja miatt. Azzal gyanúsították, hogy a különféle rendszerei hasznosítását átadta egy kedvezőbben adózó madeirai vállalkozásnak, miközben a tevékenységet továbbra is itthon végezték. Gattyánt 19,4 milliárd forintos adócsalással gyanúsították. Tiszolczi Lajos 2018 és 2021 között dolgozott a Gattyán-ügyön, amelyben mint fogalmazott, ő látta a bűncselekményt. 

2021 nyarán azonban több NAV-vezetőt is eltávolítottak, köztük a bűnügyi főigazgatóság vezetőit is. Tiszolczi elmondása szerint az új főosztályvezető berendelte az irodájába, ahol közölték, hogy a Bűnügyi Főigazgatóságból azt az utasítást kapták, hogy a Gattyán-ügyben minden dokumentumot be kell terjeszteni a főigazgatóságra. A jelentések felterjesztése után azt kérték tőle, hogy egészítse ki a jelentéseit, mondja el, hogy mit tud még az ügyben.

Ekkor egy kiegészítő jelentésben megnevezett még három, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, az ügyben felmerült személyt. Ezt a kiegészítő jelentést a nyomozónak egy külön pendrive-ra kellett megírnia, szerinte azért, hogy ne legyen nyoma a saját adathordozóin. Tiszolczi szerint velük kapcsolataban felmerül a befolyással üzérkedés is, mert az ő tudomása szerint ennek a három személynek a közbenjárására állt le a büntetőeljárás Gattyán Györggyel szemben. 

A volt nyomozó bár nem nevezte meg a három, a jelentésében is szereplő személyt, igennel felelt arra, hogy az eljárás megszüntetését csak olyan magas szintről kezdeményezhették, mint amilyenről Varga Judit beszél Magyar Péter felvételén, amikor azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügy irataiból. A főigazgatócsere után Tiszolczin kívül ráadásul más olyan embert is leszedtek a Gattyán-ügyről, aki mélységében ismerte az ügyet, és a volt nyomozó szerint a NAV korábbi vezetőit is azért válthatták le, mert nem értettek egyet az új eljárással. 

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásaiban mindenkor a hatályos jogszabályok szerint jár el. Minden ettől eltérő állítást a leghatározottabban visszautasít. A Partizán Youtube-csatornáján ma megjelent videóban idézett ügyben a NAV minden jogi eszközt kihasznált, azonban a hazai és nemzetközi jogi fórumokon az alperesnek kedvező döntés született” – írta a 24.hu megkeresésére az adóhatóság. 

Azt is hozzátették, hogy „minden olyan állítással szemben, amely alkalmas a NAV-ba vetett közbizalom megingatására, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk