Kitálalt egy volt NAV-nyomozó: Gattyán György adócsalási ügyét a legfelsőbb szintről sikálhatták el

  • narancs.hu
  • 2024. június 17.

Belpol

A NAV vezetőinek leváltása után hirtelen Gattyán ügyének végére is pont került. A volt nyomozó szerint felmerülhet a befolyással üzérkedés gyanúja. 

Arról beszélt a Partizánnak Tiszolczi Lajos, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának egy volt nyomozója, hogy a Gattyán György milliárdos vállalkozó elleni eljárást szerinte nyomásra szüntették meg 2021-ben. 

A vagyonát a LiveJasmin nevű szexkamera-szolgáltató oldallal megalapozó Gattyán György ellen 2010-től zajlott nyomozás adócsalás gyanúja miatt. Azzal gyanúsították, hogy a különféle rendszerei hasznosítását átadta egy kedvezőbben adózó madeirai vállalkozásnak, miközben a tevékenységet továbbra is itthon végezték. Gattyánt 19,4 milliárd forintos adócsalással gyanúsították. Tiszolczi Lajos 2018 és 2021 között dolgozott a Gattyán-ügyön, amelyben mint fogalmazott, ő látta a bűncselekményt. 

2021 nyarán azonban több NAV-vezetőt is eltávolítottak, köztük a bűnügyi főigazgatóság vezetőit is. Tiszolczi elmondása szerint az új főosztályvezető berendelte az irodájába, ahol közölt, hogy a Bűnügyi Főigazgatóságból azt az utasítást kapták, hogy a Gattyán-ügyben minden dokumentumot be kell terjeszteni a főigazgatóságra. A jelentések felterjesztése után azt kérték tőle, hogy egészítse ki a jelentéseit, mondja el, hogy mit tud még az ügyben.

Ekkor egy kiegészítő jelentésben megnevezett még három, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, az ügyben felmerült személyt. Ezt a kiegészítő jelentést a nyomozónak egy külön pendrive-ra kellett megírnia, szerinte azért, hogy ne legyen nyoma a saját adathordozóin. Tiszolczi szerint  velük kapcsolatabn felmerül a befolyással üzérkedés is, mert

az ő tudomása szerint ennek a három személynek a közbenjárására állt le a büntetőeljárás Gattyán Györggyel szemben. 

A volt nyomozó szerint az ő segítségük kellett az eljárás megszüntetéséhez, mert nem arról volt szó, hogy 9-10 év nyomozás után rájött a nyomozó hatóság és az ügyészség, hogy nincs is bűncselekmény. Ennyi nyomozás és ilyen mennyiségű bizonyíték és adat összegyűjtése után szerinte befolyásolás nélkül nem szüntették volna meg az eljárást.   

A volt nyomozó bár nem nevezte meg a három, a jelentésében is szereplő személyt, igennel felelt arra, hogy az eljárás megszüntetését csak olyan magas szintről kezdeményezhették, mint amilyenről Varga Judit beszél Magyar Péter felvételén, amikor azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügy irataiból.

A kiegészítő jelentésében foglaltaknak annak ellenére nem lett semmilyen következménye, hogy arról szólt, hogy valakik bele akartak avatkozni a büntetőeljárásba, viszont Tiszolczit megkeresték a főnökei azzal, hogy mondja el, hogy kik voltak a forrásai, honnan tud erről – mint a volt nyomozó elmondta, ilyen korábban soha nem fordult elő a NAV-nál, amely komoly forrásvédelmet alkalmazott. 

A főigazgatócsere után Tiszolczin kívül ráadásul más olyan embert is leszedtek a Gattyán-ügyről, aki mélységében ismerte az ügyet, és a volt nyomozó szerint a NAV korábbi vezetőit is azért válthatták le, mert nem értettek egyet az új eljárással. 

Tiszolczi szerint a Gattyán-ügyben az is furcsa volt, hogy az eredeti nyomozást egy későbbi és kisebb elkövetési értékű ügybe egyesítették, amely teljesen ellentmond a NAV gyakorlatának – a NAV Sajtóosztálya kérdésre most is azt közölte a Partizánnal, hogy mindig a korábbi ügybe egyesítik az újabb eljárást, de Gattyán esetében ez nem így történt. 

A Gattyán-ügyben a NAV mindenesetre a csatorna szerint vádemelési javaslatra készült, de végül 2021 szeptemberében megszüntették az eljárást – és Gattyán későbbi bevallása szerint ekkor kezdték el a pártja, a Megoldás Mozgalom bejegyzését is. 

Tiszolczi szerint a szakmai vezetés idején szakmai alapon működött a NAV Bűnügy, de a vezetőváltás után hamar kialakult egy olyan protokoll, hogy a beérkezett ügyeket "megfuttatják nagykörön", hogy megnézzék, hogy "fent mit szólnak" hozzá. Az iktatásra került dolgokat ugyanis nem lehet kiszedni nyom nélkül, ezért az lett a protokoll, hogy lehetőleg ne legyenek iktatva az ügyek, ne legyen nyomuk, előzetes információellenőrzés történt, szerinte azért, hogy magas befolyású ismert személyek nevei ne szerepeljenek a végül iktatott ügyekben.  

 

Tiszolczit ezután elkezdték ellehetetleníteni, nem kapott már olyan súlyú ügyeket a NAV-nál. 2023-ban jelentkezett az Integritás Hatósághoz állásra, fel is kínáltak neki egy vizsgálói pozíciót, fel is mondott a NAV-nál, meg is volt már, hogy mikor kezdene, amikor telefonon közölték vele, hogy "kaptunk rád egy jelzést, hogy nemzetbiztonságilag kockázatot jelentesz", ezért nem vették fel. A volt nyomozó megjegyezte, 2021. nyár végén volt előtte nemzetbiztonsági átvilágítása még a NAV-nál, akkor nem találtak semmit, és ha utána jelentett volna kockázatot, akkor áthelyezték vagy kirúgták volna már korábban is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk