Navracsics: Magyarország minden célja megvalósult az uniós forrásokról történt megállapodással

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Belpol

A miniszter nem mondott konkrét időpontot arról, mikortól történhet meg a pedagógusbér-emelés.

"Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben tegnap este az állandó képviselők megállapodásra jutottak a magyar helyerállítási tervvel kapcsolatban, ezzel minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz" - jelentette be kedd kora délelőtti sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Hozzátette, 2300 milliárd forint a helyreállítási terv keretében, az operatív programokat illetően pedig - hazai társfinanszírozással - mintegy 14 000 milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig. A miniszter jelezte, bízik abban, hogy napokon belül aláírhatják az említett programokhoz történő hozzáférésről szóló megállapodást. Arra a kérdésre, hogy mikortól kapják meg a tanárok a korábban a kormány által az EU-s forrásokból megígért béremelést, a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt, "ahogy lesz európai uniós pénz, attól a pillanattól kezdve a tanárbéremelés megvalósul". Ha ez janár 1-jétől lehetséges, akkor onnantól. (A kormány állításával szemben valójában a helyreállítási alapban a tanárok béremelése vállallásként szerepel, de a dokumentum szerint ezt költségvetési forrásból kell finanszírozni.) A béremelés továbbra is attól függ, hogy milyen formában érkeznek a források, viszont azokat a programokat, amelyekből ezt finanszíroznák, nem érinti a befagasztás (erről lásd keretes írásunkat). A kérdés az, hogy január elsejével az Európai Bizottság támaszt-e további feltételeket Magyarországgal szemben.

A Navracsics által elégedetten értékelt megállapodásról fontos tudni: ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a Tanács fagyasszon be mintegy 3000 milliárd forint kohéziós támogatást jogállamisági problémák miatt. Ezt az úgynevezett feltételességi mechanizmus keretében vetették volna ki Magyarországra, először alkalmazva ezt a szankciót az EU történetében. A tagállamok ehhez képest csökkentették a büntetési tételt, mondván a magyar kormány az elmúlt hetekben számos fontos reformot fogadott el (ilyen például szerintük az Integritási Hatóság felállítása), és ezeket méltányolták. 

A befagyasztott keretet 2600 milliárd forintra mérsékelték. Ez a három legnagyobb operatív program 55 százaléka. A magyar kormány abban bízik, hogy mire elfogy a szabadon elkölthető 45 százalék (2024 vége felé) addigra elég reformot hajt végre a magyar kormány ahhoz, hogy a befagyasztott rész felszabaduljon, és így nem szenved majd veszteséget a kormány.

Ahhoz, hogy a forrásvesztést elkerüljük, december 31-ig meg kell állapodnunk az Európai Bizottsággal a kohéziós tervek tekintetében - mondta most a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely.

Egy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segéllyel kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, ahhoz kellett a magyar kormány beleegyezése, hogy a 18 milliárdot nem uniós állam kapja meg, bár jobb lett volna, ha minden EU-s állam külön-külön állapodik meg Ukrajnával

Az az egyetlen nyitott kérdés, hogy mikor írjuk alá a megállapodást a programokról - mondta egy másik kérdésre válaszolva Navracsics. E partnerségi megállapodás aláírásának egyelőre még nincs meg az időpontja. Az a kérdés maradt, hogy a Bizottság szab-e olyan feltételt, ami nem teszi lehetővé a pedagógusbérek emelését.

A miniszter azt is mondta, március végéig 25 új olyan pályázati felhívás jelenhet meg, ami a helyreállítási alapból finanszírozható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk