Navracsics: Magyarország minden célja megvalósult az uniós forrásokról történt megállapodással

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Belpol

A miniszter nem mondott konkrét időpontot arról, mikortól történhet meg a pedagógusbér-emelés.

"Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben tegnap este az állandó képviselők megállapodásra jutottak a magyar helyerállítási tervvel kapcsolatban, ezzel minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz" - jelentette be kedd kora délelőtti sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Hozzátette, 2300 milliárd forint a helyreállítási terv keretében, az operatív programokat illetően pedig - hazai társfinanszírozással - mintegy 14 000 milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig. A miniszter jelezte, bízik abban, hogy napokon belül aláírhatják az említett programokhoz történő hozzáférésről szóló megállapodást. Arra a kérdésre, hogy mikortól kapják meg a tanárok a korábban a kormány által az EU-s forrásokból megígért béremelést, a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt, "ahogy lesz európai uniós pénz, attól a pillanattól kezdve a tanárbéremelés megvalósul". Ha ez janár 1-jétől lehetséges, akkor onnantól. (A kormány állításával szemben valójában a helyreállítási alapban a tanárok béremelése vállallásként szerepel, de a dokumentum szerint ezt költségvetési forrásból kell finanszírozni.) A béremelés továbbra is attól függ, hogy milyen formában érkeznek a források, viszont azokat a programokat, amelyekből ezt finanszíroznák, nem érinti a befagasztás (erről lásd keretes írásunkat). A kérdés az, hogy január elsejével az Európai Bizottság támaszt-e további feltételeket Magyarországgal szemben.

A Navracsics által elégedetten értékelt megállapodásról fontos tudni: ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a Tanács fagyasszon be mintegy 3000 milliárd forint kohéziós támogatást jogállamisági problémák miatt. Ezt az úgynevezett feltételességi mechanizmus keretében vetették volna ki Magyarországra, először alkalmazva ezt a szankciót az EU történetében. A tagállamok ehhez képest csökkentették a büntetési tételt, mondván a magyar kormány az elmúlt hetekben számos fontos reformot fogadott el (ilyen például szerintük az Integritási Hatóság felállítása), és ezeket méltányolták. 

A befagyasztott keretet 2600 milliárd forintra mérsékelték. Ez a három legnagyobb operatív program 55 százaléka. A magyar kormány abban bízik, hogy mire elfogy a szabadon elkölthető 45 százalék (2024 vége felé) addigra elég reformot hajt végre a magyar kormány ahhoz, hogy a befagyasztott rész felszabaduljon, és így nem szenved majd veszteséget a kormány.

Ahhoz, hogy a forrásvesztést elkerüljük, december 31-ig meg kell állapodnunk az Európai Bizottsággal a kohéziós tervek tekintetében - mondta most a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely.

Egy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segéllyel kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, ahhoz kellett a magyar kormány beleegyezése, hogy a 18 milliárdot nem uniós állam kapja meg, bár jobb lett volna, ha minden EU-s állam külön-külön állapodik meg Ukrajnával

Az az egyetlen nyitott kérdés, hogy mikor írjuk alá a megállapodást a programokról - mondta egy másik kérdésre válaszolva Navracsics. E partnerségi megállapodás aláírásának egyelőre még nincs meg az időpontja. Az a kérdés maradt, hogy a Bizottság szab-e olyan feltételt, ami nem teszi lehetővé a pedagógusbérek emelését.

A miniszter azt is mondta, március végéig 25 új olyan pályázati felhívás jelenhet meg, ami a helyreállítási alapból finanszírozható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.