Navracsics: Orbán "abszolút támogatja" az egyetemi alapítványok szabályainak változtatását

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Belpol

A kormány legkésőbb jövő héten tárgyalja az egyetemi alapítványokra vonatkozó szabályozást.  

"A miniszterelnök abszolút támogatja" az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében - nyilatkozta a területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden a Várkert Bazárban a Századvég “Kihívások és értékek“ című Európa Projekt-kutatását bemutató konferencián vett részt, innen távozóban nyilatkozott a lapnak. 

Navracsics azt mondta, az egyetemi alapítványok kuratóriumait érintő jogszabály-változtatás előkészítése már zajlik, először beviszik a javaslatokat a kormány elé, aztán egyeztetnek az Európai Bizottsággal.

Arra a kérdésre, hogy az általa előterjesztett törvényjavaslatban szerepel-e a miniszterek összeférhetetlensége az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagsággal, azaz, hogy miniszter nem lehet kurátor, Navracsics azt mondta: "Természetesen fog szerepelni az előterjesztésben". 

Arra a kérdésre, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok, Navracsics Tibor azt válaszolta: ezt még egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, "mert amikor tárgyaltunk, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak" az összeférhetetlenség tekintetében. "A miniszteri szint tűnik egyértelműnek" – jelentette ki Navracsics Tibor.

Arra, hogy az időkorlát hány év lesz a kuratóriumi tagok esetében, a miniszter azt mondta, ezt a kormányülésen fogják megvitatni, ahogyan azt is, hogy egy kuratóriumi tag újraválasztható legyen-e. Azt is mondta, ő amellett foglal állást, hogy az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai legyenek újraválaszthatóak, de erről is egyeztetnek még a Bizottsággal.

Hozzátette, a kormány lehet, hogy már ezen a héten dönt a kérdésben, de elképzelhető, hogy csak a jövő héten, és márciusban tárgyalhat róla az Országgyűlés. "Márciusban a magunk részéről el tudjuk végezni a feladatot, aztán a Bizottságtól függ, hogy mikor igazolja vissza" – fogalmazott.

Kérdésre Navracsics azt is elmondta, hogy már egyeztetett Orbán Viktorral is az ügyben. 

"A miniszterelnök úr abszolút támogatja"

– válaszolta arra, hogy a miniszteri összeférhetetlenség kimondását az egyetemi alapítványi  kuratóriumokban a kormányfő támogatja-e. 

Mint ismert, az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar alapítványi egyetemeknek a kifizetést az Erasmus+ programban, mert kifogásolja, hogy az alapítványok kuratóriumaiban kormányzati politikusok ülnek. Navracsics a múlt héten Brüsszelben jelezte, hogy a kormány részéről "nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak. 

Bár akkor a kuratóriumi tag miniszterekhez intézett írásbeli kérdésekre még egészen más tartalmú választ adott a kormány, néhány friss, ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésre most már azt írták, hogy a kormány megbízásából Navracsics "előremutató tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottság és a Kormány közötti kondicionalitási eljárással kapcsolatos vita mielőbbi rendezése érdekében", és hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy "a hallgatóinknak és kutatóinknak hosszútávon megteremtsük a korlátlan hozzáférést a programokhoz, és a jövőben is harcolni fogunk a jogtalan brüsszeli döntések ellen". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk