Navracsics Tibor elakadt az Erasmusért való harcban

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Belpol

A területfejlesztési miniszter már zsákutcának tartja az Erasmust.

Az uniós pénzekről, a szuverenitásvédelminek hívott törvényről és az Erasmus-programokról is kérdezték a területfejlesztési minisztert a lengyel állami ügynökségnek (PAP) adott interjúban, amit az Economix portál szemlézett.

Az interjú leglényegesebb eleme az utóbbiról szólt. Navracsics Tibor bevallotta, hogy a magyar egyetemeknek az Erasmus és a Horizont Európa programokban való részvétele jelenleg zsákutcának tűnik. „Sajnos a tárgyalások késő ősszel megrekedtek. Még mindig várjuk az Európai Bizottság válaszát a legutóbbi álláspontunkra, amelyet írásban küldtünk el. Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében.”

Azt nem részletezte, az Unió aggálya az, hogy a magánkézbe játszott egyetemek kuratóriumaiban kormánypárti személyek vannak.

Navracsics a „szuverenitásvédelmi” törvénnyel kapcsolatban azt mondta, nem fogja befolyásolni az uniós források sorsát. A miniszter reméli, hogy miután Brüsszel feloldotta 10,2 milliárd euró támogatás zárolását, a fennmaradó pénzeket, mintegy 21 milliárd eurót, amelyre szerinte Magyarország jogosult, hamarosan hozzáférhetővé teszik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk