A ligetvédő mondott igazat, és mégsem az övé a szignó a rendőrségi jegyzőkönyvön?

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 5.

Belpol

Sebestyén Eszter ligetvédő aktivista szerint ő nem írt alá semmit az előállításakor, a rendőrök szerint viszont igen. Mit mond az igazságügyi írás­szakértő?

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban közölt cikkünk kísérletet tesz Sebestyén Eszter ligetvédő aktivista állítása és a lapunknak küldött rendőrségi közlés közötti ellentmondás föloldására.

Sebestyén Eszter állítása szerint azért ment június 27-én éjszaka a Liget Center épülete elé, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. székhelye előtti járdára felfesse a Kétfarkú Kutya Párt stenciljét ezzel a felirattal: „Itt például jól nézne ki egy fa”. Ebben azonban megakadályozta egy a karját erőteljesen megrántó biztonsági őr. Az aktivista rendőrt hívott, de csakhamar az ő hátracsavart csuklóján kattant a bilincs, és a VI. Kerületi Rendőrkapitányságon találta magát gyanúsítottként. Az autóba tuszkolás közben a másik válla erősen megsérült, ezt a Baleseti Központban ellátták.

Mivel a vele készített interjúnkban Sebestyén Eszter azt állította, hogy 1. gyanúsítottként máig nem hallgatták ki, 2. előállításáról jegyzőkönyv nem készült, legalábbis ő nem látta, tehát nem is írt alá semmit sem, 3. sérülését – az ambuláns lap állításával ellentétben – nem a biztonsági őr, hanem az előállító rendőr okozta, állásfoglalást kértünk a rendőrségtől. Az ORFK (valamint Pintér Sándor belügyminiszter parlamenti képviselői kérdésre adott) válasza ezekkel ellentétes állításokat tartalmaz: Sebestyén Esztert kihallgatták, tájékoztatták a jogairól, erről jegyzőkönyv is készült, és a kézjegyével is hitelesítette, hogy előállítása során sérülése, panasza nem keletkezett.

Az aktivista lényegében közokirat-hamisítással vádolt meg egy a magyar rendőrség nevében eljáró személyt. Lapunk írásszakértőhöz fordult a kérdés tisztázása érdekében: ketten nem vállalták, hogy véleményt mondjanak, egy igazságügyi írásszakértőnek azonban sikerült felkelteni az érdeklődését, és név nélkül hajlandó volt nem hivatalos szakvéleményt adni. Kétszer is meghallgatta Sebestyén Esztert, több órát beszélgettek, tüzetes vizsgálat alá vetette az aláírását és a szignót, összehasonlítva azokat régi dokumentumokkal, sőt egy „vaktesztet” is elvégeztetett (ez vizuális kontroll nélküli írás). Végül az igazságügyi írásszakértő a kihallgatási jegyzőkönyvön szereplő Sebestyén Eszter-aláírások egyértelmű idegenkéz-eredetét állapította meg.

További részletek a friss Magyar Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk