Nem a menza a jó üzlet, hanem az állami catering

  • narancs.hu
  • 2019. január 14.

Belpol

A Gundel vezetőjét sokkolták a miniszterelnökségi menza körüli indulatok.

A Miniszterelnökség menzájának üzemeltetése önmagában nem nyerő, de az álami rendezvények cateringjével együtt, már jó üzlet lehet.  Bár utóbbira egyelőre még nem szerződtek.

A menza csak egy nagyobb megbízás része – ismerte el a 24.hu-nak adott interjúban Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője. A vendéglátóipari szakember azt reméli, hogy menzán se buknak, de hogy mennyit lehet keresni vele, az üzleti titok.

Az olcsóbb árakat azzal magyarázta, hogy a Gundel nem ugyanazt adja majd a menzán, mint az étteremben. Ott például nem biocsirkéből és házi tésztából készül majd az étel, de más lesz a somlói galuska is.

A stáb viszont nagyrészt ugyanaz lesz, bár Litauszki Zsolt, a nemrég igazolt sztárséf csak felügyeli majd a dolgokat.

A tenderben szereplő feltételek szerint egyébként nagyrészt magyar alapanyagokkal dolgoznak, az étel a magyaros és a nemzetközi konyha keveréke lesz. A rendezvényeken pedig a protokollosztályok igényeinek és elvárásaink felelnek majd meg.

Peter Knollt teljesen sokkolták a szerződés nyomán felcsapott indulatok.

"Szerencsére a hölgy, aki a telefonokat kezelte, fiatal korához képest elképesztően professzionális volt. Képes volt a betelefonálóknak nyugodtan elmagyarázni, hogy mi az oka az árak közötti különbségnek. A  minisztériumokban mindenhol van menza, és az árstruktúra is azonos. Akik mostantól a Karmelitában fognak dolgozni, azok eddig a Parlamentben dolgoztak, és vannak bizonyos elvárásaik az ebédjükkel kapcsolatban" - tette hozzá.

Az is az ő döntése volt, hogy  milyen árakon üzmeltetik a Karmelita menzáját.

Arra a kérdésre, miszerint a miniszterelnök is a menzáról fogja kapni a napi ebédjét, a Gundel vezetője így válaszolt:

"Nem ismerem a miniszterelnök étkezési szokásait, csak remélni tudom, hogy minél többször fog ott enni. Arról, hogy mi lesz, ha nincs ideje lejönni és ki kell szolgálnunk, még tárgyalunk."

Peter Knollt a katasztrofális 2017-es év után fogadta fel az éttermet birtokló cég. Azóta leigazolták Litauszki Zsoltot és más, hasonlóan nagy tapasztalatokkal rendelkező szakembereket. A Miniszterelnökséggel kötött szerződéstől azt várják, hogy növelje az étterem presztízsét.

Peter Knoll azt szeretné, ha az étterem a magyarok között lenne menő, nem a Fidesz berkein belül.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.