Nem bűncselekmény, hogy egy kínai cég 700 magyar adatait gyűjtötte be

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Belpol

A rendőrség nyomozott, de nem talált bűncselekményt.

Tavaly szeptemberben derült ki, hogy a Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű kínai cég világszerte több millió ember, köztük legalább 700 magyar állampolgár adatait is begyűjtötte -  a Telex most rákérdezett, hogy áll az eljárás, az Országos Rendőr-főkapitányság pedig közölte: „Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény ­– 2021. februárjában megszüntette."

A kínai cég által összeállított adatbázis a világ számos országának politikusairól, katonai tisztviselőiről, hírességeiről tartalmaz adatokat - összesen 2,4 millió emberről és 650 szervezetről. A megfigyeltek között 52 ezer amerikai, 35 ezer ausztrál, közel 10 ezer brit és több mint 700 magyar személy adatai találhatók meg - írja a Telex.

A portál október közepén szerezte meg a magyar érintettek adatait, s mint írják, "található benne szakszervezeti vezető, egyetemi oktató, ma is aktív, országos ismertségű kormánypárti és ellenzéki politikusok, kevésbé ismert országgyűlési és helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek, már visszavonult, prominens politikusok, volt államtitkárok, korábbi nagykövetek, politikusok házastársai, gyerekei, cégvezetők, nagyvállalatok igazgatósági tagjai, cégalapítók, startup-véllalkozók, kockázatitőke-befektető cégek vezető munkatársai, illetve bűnözők is".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk