A Klubrádió hiába fellebbezett, a Kúria a Médiatanács javára döntött

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Belpol

Miközben az Európai Bizottság  szerint a magyar médiatörvényt a Klubrádió esetében diszkriminatív módon alkalmazták.

"A Kúria csütörtöki határozatában megállapította, hogy a felperes Klubrádió tévesen állította, hogy nem jogszerű a frekvenciajogosultsága meghosszabbítására vonatkozó kérelmének elutasítása" -  írja a Media1.

A Kúria határozata szerint a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása a médiatörvény szerint nem lehetséges akkor, ha a médiaszolgáltató két alkalommal megsértette a médiatörvényt, a Médiatanács ilyen esetekben nem gyakorolhat méltányosságot, nem újíthatja meg a jogosultságot a médiaszolgáltató kérelme ellenére sem, kizárólag a jogalkotói akaratot követheti. A Kúria megállapította azt is , hogy  a felperes alaptalanul hivatkozott arra, hogy az elsőfokú bíróság nem vizsgálta meg, hogy a médiatanácsi határozat összhangban van-e az Alaptörvénnyel és az uniós jogszabályokkal. A Kúria szerint a felperes ezt valótlanul, iratellenesen állította, mivel az elsőfokú bíróság ezt igenis vizsgálta, ez az ítéletében is szerepelt - írja a lap.

A Kúria  határozata szerint a Médiatanács, majd az ügyben korábban eljáró Fővárosi Törvényszék is jogszerűen határozott, mivel az eljárás összhangban volt a vonatkozó jogszabályokkal.

Arról korábban hosszabban írtunk, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) Médiatanácsa döntéseinek következtében a Klubrádió kénytelen volt február 14-én befejezni a sugárzást az általa addig használt 92.9-es frekvencián – annak ellenére is, hogy csak ők nyújtottak be érvényes pályázatot a csatornára.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság  az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt  eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió frekvenciájának elvétele miatt.  Közleményük szerint "a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva" utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét, pedig az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok szerint amúgy az arányosság és a megkülönböztetésmentesség elve szerint kellene eljárni.

"A Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot"- közölte az EB.

Hozzátették, hogy a Bizottság úgy ítéli meg, hogy

"a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.