Nem fizeti ki Budapest a Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárdot

  • narancs.hu
  • 2019. december 19.

Belpol

Erre nincs pénz.

Budapest nem fogja kifizetni az állatkertbe tervezett Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárd forintot – írja a Népszava. A lap információi szerint ez részben elvi kérdés, részben pedig gyakorlati, ugyanis nincs ennyi fölös forrása a fővárosnak.

A Biodóm már szerkezetkész, de az eredetileg 16 milliárdos beruházás 63 milliárd forintra duzzadt, aminek befejezéséhez kellene a 20 milliárd. A projektet eddig a komrány finanszírozta, de a felső határt meghúzta 43, 7 milliárd forintnál. A Népszava városházi forrásokból úgy értesült, becslések szerint az intézmény havi fenntartási költsége egymilliárd körül alakulna, amire ugyancsak nincs pénze Budapestnek.

Az állatkert épülő Biodómjának akkora lesz az energiafelhasználása, mint egy fővárosi kerületnek

A beruházás költségei megnégyszereződtek, de abban sem lesz köszönet, ha végül felépül a monstrum. Nem tudjuk mikor lesz kész, mennyibe kerül majd és egészen pontosan mi is lesz benne, vagyis mire jó - nagyjából ezek mondhatóak el a fővárosi állatkert legújabb csodájának szánt Biodómról.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.