Nem fogja óriásplakátokon hirdetni a kormány, de változatlan ütemben folytatódik a menekültek befogadása

Belpol

Erről tényleg Magyarország dönt, nem az ENSZ.

Mióta Orbán Viktor a migrációellenességet tette meg fő politikai termékévé, a Magyarországon lefolytatott menekültügyi eljárások adatairól jobbára csak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) honlapjának nem épp hivalkodó részére feltöltött havi statisztikákból lehet tájékozódni. Hogy ezek a számok mennyire meg tudják zavarni a politikai kommunikációt, azt jól érzékeltette az Altusz Kristóf külügyi államtitkár év eleji nyilatkozata nyomán kirobbant botrány.

A BMH ma tette közzé legfrissebb, az év első két hónapjára vonatkozó adatait. Ezekből kiderül, hogy januárban és februárban összesen 191 menedékkérőt részesített nemzetközi védelemben a magyar hatóság, 204 kérelmet utasított el, 82 esetben pedig megszüntette az eljárást (vélhetően a kérelmező ismeretlen helyre történő távozása miatt).

Bár a februári statisztikákat most nem közölték külön, a januári adatok ismeretében könnyen kiszámolhatjuk, hogy az év második hónapjában 94 kérelmező kapott valamilyen elismerést: egy menekültstátuszt, 82 oltalmazotti és 11 befogadotti státuszt ítélt meg a hivatal (a három jogállás közötti fő különbség a családegyesítési jogban, az állampolgársághoz jutás lehetőségeiben és a felülvizsgálati időben van).

Az első két hónapban összesen 242, februárban azonban csak 60 új menedékkérelmet fogadott be a hivatal. Ennek az lehet az oka, hogy sajtóhírek szerint februárban – talán nem teljesen függetlenül az Altusz-botránytól – napi 5-5 főről napi 1-1 főre csökkentették azon menedékkérők számát, akik bebocsátást nyerhetnek a szerb határon álló két tranzitzónába.

Az új kérelmezőkről nemzetiségi adatokat is közölt a BMH, ez alapján elmondható, hogy idén gyakorlatilag kizárólag afgán (102 fő), iraki (84), szír (22), iráni (17) és pakisztáni (11) állampolgárok érkeztek menedékkérőként Magyarországra.

Hogy a kormányzati retorika, a fizikai és jogi határzár ellenére hogyan kaphatott tavaly is közel 1300 ember nemzetközi védelmet Magyarországon, arról itt írtunk bővebben:

Kormányzati öngól

A kormány szigorú migrációs politikája paradox módon ahhoz vezetett, hogy 2017-ben rekordot döntött a kiadott menekültstátuszok száma. A Fidesznek vannak ötletei a megoldásra.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.