Nem kaptak szót a pedagógus szakszervezetek a státusztörvényről szóló egyeztetésen

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Belpol

Pintér Sándor csak a pártok képviselőivel állt szóba. A Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján elhangzott: összefonódnak a szakmai szervezetek a baloldallal.

Politikai bábszínháznak nevezte Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt a találkozót, melyet a Belügyminisztérium szakmai egyeztetésként hirdetett meg szerda délelőttre a pedagógusokat érintő státusztörvénnyel kapcsolatban az ellenzéki pártoknak.

A múlt pénteken kiadott meghívó szerint az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal, a találkozón minden ellenzéki párt meg is jelent.

A Telex beszámolója szerint a pártok képviselőit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy embere kísérte el.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy

a szakmai szervezetek a megjelenésük ellenére nem kaptak szót. Pintér Sándor belügyminiszter kizárólag a pártok képviselőivel állt szóba.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője azt mondta, Pintér a képviselőknek sem adott konkrét válaszokat felvetéseikre, csupán annyit mondott, hogy lesznek még egyeztetések a szakértőkkel. Nagy ezt azzal kommentálta, kíváncsiak lesznek ezekre, viszont illúzióik nincsenek.

A találkozón Pintér egyedül a Nemzeti Pedagógus Kar képviselőjét hallgatta meg, aki a kötelező óraszám csökkentését javasolta. Nagy Erzsébet szerint ebben lehet elmozdulás, de az is lehet, hogy "csak a játszma része volt".

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom képviselője azt mondta, hogy először látták mosolyogni Pintért, de sajnálják, hogy rajtuk mosolygott. Május 30-án a Sándor-palota előtt szólítják fel Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Az egyeztetés után a Belügyminisztérium is sajtótájékoztatót tartott. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, "ma megtudtuk, hogy a magyar ellenzék mit nem akar". Rétvári arról beszélt, hogy a státusztörvény, illetve pedagógus-életpályamodell tervezete előtt is egyeztettek a pedagógusokkal, és a tervezet megjelenése után is folyamatosak a tárgyalások. A politikus szerint a jövőben még az EU jóváhagyása kell az életpályamodell parlamenti elfogadásához.

Mint ismert, a kormány tavaly júniusban hozta nyilvánosságra a pedagógusok bérének emeléséről szóló tervet, melynek végrehajtása a Fidesz-narratíva szerint csak akkor lehetséges, ha az EU küldi a "jogtalanul" visszatartott pénzt. Ha a pénz megérkezik, akkor 800 ezer forintra felkúszhat a pedagógusok bére. Addig is lehet várakozni, bizakodni, hinni a kormánynak.

A hvg.hu élő közvetítéséből kiderült, Rétvári, mint az várható volt, felmondta a propagandát, majd távozott. Eszerint sokadjára elismételte, a baloldal azon dolgozik, hogy ne legyen pedagógusbéremelés, mi több, szerinte ma sem kaptak arra garanciát, hogy a baloldal a pedagógusok mellé áll. Azt mondta, nem tudja, józan ésszal ki gondolhatja ma azt bárki Magyarországon, hogy a pedagógusoknak nem jár ez a pénz. 

Rétvári szerint kizárólag a Mi Hazánk véleményezte érdemben a státusztörvény tervezetét, egyetlen ellenzéki párt sem tette ezt meg rajtuk kívül. "A mai napon a baloldali pártok egyetlen egy javaslattal sem éltek" – mondta Rétvári. Szerinte a pártok azért mentek csak el a Belügyminisztériumba, hogy kivonuljanak, hiszen nem az egyeztetés szándékával érkeztek. 

Az államtitkár azért odaszúrt a pártokkal érkező szakmai szervezeteknek is, szerinte egyértelmű az összefonódásuk. Majd, miután ezt kijelentette, közölte, nem lehet kérdezni, és lezárta a tájékoztatót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!