Nem kaptak szót a pedagógus szakszervezetek a státusztörvényről szóló egyeztetésen

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Belpol

Pintér Sándor csak a pártok képviselőivel állt szóba. A Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján elhangzott: összefonódnak a szakmai szervezetek a baloldallal.

Politikai bábszínháznak nevezte Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt a találkozót, melyet a Belügyminisztérium szakmai egyeztetésként hirdetett meg szerda délelőttre a pedagógusokat érintő státusztörvénnyel kapcsolatban az ellenzéki pártoknak.

A múlt pénteken kiadott meghívó szerint az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal, a találkozón minden ellenzéki párt meg is jelent.

A Telex beszámolója szerint a pártok képviselőit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy embere kísérte el.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy

a szakmai szervezetek a megjelenésük ellenére nem kaptak szót. Pintér Sándor belügyminiszter kizárólag a pártok képviselőivel állt szóba.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője azt mondta, Pintér a képviselőknek sem adott konkrét válaszokat felvetéseikre, csupán annyit mondott, hogy lesznek még egyeztetések a szakértőkkel. Nagy ezt azzal kommentálta, kíváncsiak lesznek ezekre, viszont illúzióik nincsenek.

A találkozón Pintér egyedül a Nemzeti Pedagógus Kar képviselőjét hallgatta meg, aki a kötelező óraszám csökkentését javasolta. Nagy Erzsébet szerint ebben lehet elmozdulás, de az is lehet, hogy "csak a játszma része volt".

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom képviselője azt mondta, hogy először látták mosolyogni Pintért, de sajnálják, hogy rajtuk mosolygott. Május 30-án a Sándor-palota előtt szólítják fel Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Az egyeztetés után a Belügyminisztérium is sajtótájékoztatót tartott. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, "ma megtudtuk, hogy a magyar ellenzék mit nem akar". Rétvári arról beszélt, hogy a státusztörvény, illetve pedagógus-életpályamodell tervezete előtt is egyeztettek a pedagógusokkal, és a tervezet megjelenése után is folyamatosak a tárgyalások. A politikus szerint a jövőben még az EU jóváhagyása kell az életpályamodell parlamenti elfogadásához.

Mint ismert, a kormány tavaly júniusban hozta nyilvánosságra a pedagógusok bérének emeléséről szóló tervet, melynek végrehajtása a Fidesz-narratíva szerint csak akkor lehetséges, ha az EU küldi a "jogtalanul" visszatartott pénzt. Ha a pénz megérkezik, akkor 800 ezer forintra felkúszhat a pedagógusok bére. Addig is lehet várakozni, bizakodni, hinni a kormánynak.

A hvg.hu élő közvetítéséből kiderült, Rétvári, mint az várható volt, felmondta a propagandát, majd távozott. Eszerint sokadjára elismételte, a baloldal azon dolgozik, hogy ne legyen pedagógusbéremelés, mi több, szerinte ma sem kaptak arra garanciát, hogy a baloldal a pedagógusok mellé áll. Azt mondta, nem tudja, józan ésszal ki gondolhatja ma azt bárki Magyarországon, hogy a pedagógusoknak nem jár ez a pénz. 

Rétvári szerint kizárólag a Mi Hazánk véleményezte érdemben a státusztörvény tervezetét, egyetlen ellenzéki párt sem tette ezt meg rajtuk kívül. "A mai napon a baloldali pártok egyetlen egy javaslattal sem éltek" – mondta Rétvári. Szerinte a pártok azért mentek csak el a Belügyminisztériumba, hogy kivonuljanak, hiszen nem az egyeztetés szándékával érkeztek. 

Az államtitkár azért odaszúrt a pártokkal érkező szakmai szervezeteknek is, szerinte egyértelmű az összefonódásuk. Majd, miután ezt kijelentette, közölte, nem lehet kérdezni, és lezárta a tájékoztatót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk