Závecz: Tovább veszített táborából a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2020. november 25.

Belpol

A legújabb felmérés szerint egy hatpárti közös lista le tudná győzni a kormánypártot.

Augusztus óta minden hónapban veszített egy kicsit a táborából a Fidesz, október és november között 1 százalékpontot – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet legújabb közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit a 24.hu közölt.

A felmérés szerint a pártok támogatottságának versenyében bőven vezet a Fidesz a választókorú népesség körében, de a kormánypárt az augusztusi 36 százalékhoz képest jelenleg csak 31 százalékon áll.

A Fidesz-KDNP-t a Demokratikus Koalíció követi, Gyurcsány Ferencék az elmúlt negyedévben 10 százalékot értek el, most 11 százalékot. A Momentum és a Jobbik versenye folytatódik a harmadik helyezésért, most a Závecz Research szerint azonos a támogatottságuk, 7-7 százalék. A Momentum tábora október óta minimálisan, 1 százalékponttal bővült, a Jobbiké nem változott.

Az MSZP továbbra is 5 százalékon áll, az LMP és a Párbeszéd támogatottsága is ugyanakkora maradt, 2-2 százalékos. A Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak októberben 2-2 százalékos volt a tábora, most 1-1 százalékosak. A pártnélküliek aránya 32 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal. A Momentumot az elkötelezett választók 11, a Jobbikot 10 százaléka támogatja. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók körében, a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékot kapna.

A Závecz kutatásából kiderül az is, hogy ha csak a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt közös listája között lehetne választani, szoros verseny lenne. Az augusztusi felmérésben a kormánypártra a választókorúak 39 százaléka, az ellenzékre 37 százalék szavazott, most a felmérés szerint az eredmények a hatpárti együttműködés felé billennek:

az ellenzéki lista mögé 37 százalék sorakozik fel, a kormánypártit 34 százalék támogatja.

A kutatás szerint a közös lista aktivizálja a választókat, a bizonytalan, passzív és titkolózó szavazók aránya közös lista esetén 32 helyett 27 százalék.

A ki-ki alapon történő versengésben a felmérés szerint a Fidesz is valamivel többet, 31 helyett 34 százalékot érne el, a hat ellenzéki párt pedig közösen szintén 3 százalékkal többet érne el, mint külön-külön.

A felmérés szerint a DK-sok 96, a Momentumosok és a Párbeszédesek 94-94 százaléka, az MSZP-sek 92, az LMP-sek 90 százaléka maradna a közös listának is szavazója. A Jobbik híveinél ez arány valamivel kisebb, 81 százalék.

Figyelmébe ajánljuk