Nem működnek a mammográfiás gépek több fővárosi kórházban, több hónapot kell várni, de minden a legnagyobb rendben van

  • narancs.hu
  • 2017. november 25.

Belpol

Nem fogják fel: több hónap várakozás egy-egy vizsgálatra akár emberéletekbe is kerülhet.

Az RTL Klub Híradója elkísért egy három éve mellrákkal műtött, francia származású magyar nőt a Honvéd Kórházba, hogy kiderüljön, van-e előjegyzés mammográfiára. Októberben ugyanis a nő éppen az aktuális kontrollvizsgálata előtti napon ismerte el a kórház, hogy a mammográfiás gép egy hónapja elromlott, keressen másik kórházat. A kórház novemberre ígérte, hogy újra  esz szűrés. Nem lett.

A kórház falra kihelyezett tájékoztatója szerint továbbra sincs előjegyzés. Az ügyeletes nővér rejtett kamerás felvételen el is mondja, hogy talán januárra tudnak időpontot adni, de lényegében még az sem biztos.

Honvéd Kórházból állítólag a Szent Margit Kórházba küldik a betegeket, ezért ott próbált a nő a Híradóval karöltve szerencsét. Ám az egyik ügyeletes ott is elmagyarázta, hogy mivel több kórházban egyáltalán nem működik a mammográfia, ezért öt másik kórház betegeit is nekik kell ellátniuk, miközben az ő gépük is gyakran meghibásodik.

Ezért a Szent Margit Kórház hatalmas túlterheltsége, legközelebb januárra tudnak időpontot adni.

És ne reménykedjenek: "mindenhol ez van, nem gondolom, hogy bárhol hamarabb fognak sorra kerülni, maximum egy magánklinikán, ahol kifizetik a vizsgálatot".

Egy a híradóban megszólaló szakértő rávilágít a mára már azért köztudomású helyzetre: "a mammográfia nagyon fontos ahhoz, hogy korán felfedezzék a daganatot".

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szerint nincs semmi gond, "folyamatosan biztosítják a mammográfiás gépek működését", a régi gépek helyett pedig újakat kapnak majd a kórházak.

(RTL Klub)

Figyelmébe ajánljuk