Nem nyomoznak tovább a Magyarországra szöktetett macedón miniszterelnök ügyében

  • narancs.hu
  • 2019. február 27.

Belpol

Gruevszki a magyar rendőrség szerint érvényes papírokkal érkezett az országba, és a beléptetése is rendben zajlott.

„A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.” - írja a 444.hu annak a rendőrségi határozatnak nyomán, melyet a volt macedón miniszterelnök Magyarországra érkezése miatt indult nyomozása kapcsán adtak most ki.

A nemzetközi sajtó feltárta, hogy magyar diplomaták szállították egészen Budapestig, ezért többen is feljelentést tettek például embercsempészet, illegális határátlépése segítése és más bűncselekmények miatt. A feljelentők között volt Hadházy Ákos, a független országgyűlési képviselőnek választolt most a rendőrség, melyből kiderül:

  • hogy megszüntetik a nyomozást, mivel szerintük a megtörtént „cselekmény nem bűncselekmény”;a magyar hatóságok részéről nem történt kötelességszegés az ügyben;
  • nem volt fogolyszöktetés;
  • sem közokirat hamisítás;
  • sem hivatali visszaélés;
    sem bűnpártolás.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (körülbelül 190 millió forintért). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Fejvesztve: Gruevszki bűnei és dicstelen szökése

Az ember, aki majd' tíz évig úgy uralkodott Macedónián, mint valami középkori despota, nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy felelnie kell a gaztetteiért.

Neked ajánljuk