Nem siet a "bölcsek tanácsa" dűlőre jutni, maradhat-e a Fidesz az Európai Néppártban

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 7.

Belpol

Olyan lassan folyik az úgynevezett munka, hogy már határideje sincs.

Úgy tűnik, elég jól taktikázott Orbán Viktor, mikor tavasszal elérte, hogy a Fidesz Európai Néppártban való maradásáról egy „bölcsek tanácsának” nevezett testület dönthessen.

Májusban lezajlott az európai parlamenti választás, de azóta sem sietős a "bölcseknek", hogy lezárják az ügyet. Ez derül ki abból, amit a Népszava EU-s forrásaitól tudott meg.

A "bölcsek tanácsát" a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering és az osztrák Wolfgang Schüssel alkotja. Hivatalosan tanácsadók és szakértők bevonásával igyekeznek feltárni, hogy a felfüggesztett Fidesz politikája megfelel-e az EPP hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek.

Eredetileg úgy volt, hogy októberre készülnek el a munkával. De már nem úgy van.

A lap információi szerint a munka lassan halad. A legújabb terv az, hogy magyarországi tényfeltáró látogatást is tesznek. Emellett állítólag hónapok óta úgynevezett munkacsoportokban folyik a munka a bölcsek és a Fidesz stábja között.

Úgy tudni, az EU székhelyén egyelőre mindenki a következő Európai Bizottságra vár, kevés figyelem jut Orbán Viktornak és a Fidesznek.

Figyelmébe ajánljuk