Továbbra sem nyílhat meg a Sorsok Háza

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

Már Köves Slomó sem bocsátkozik jóslásokba, mikor lesz lehetséges.

"Még nem állnak rendelkezésre a kiállítási koncepció kivitelezéshez szükséges anyagi források", ezért továbbra sem adhatják át a Sorsok Házát – mondta a Népszavának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Köves most már nem is bocsátkozott jóslásokba, vajon várhatóan mikor adják át a Sorsok Házát, amely az eredeti tervek szerint 2014-ben nyílt volna meg. Ám az épület is csak 2015-re készült el, és azóta minden évben bejelentik, hogy csúszni fog az átadás, a megnyitó ideje.

"2021 vége óta sajnos nem történt számottevő előrelépés a Sorsok Háza »Élet fája – Éc Hájim« című állandó kiállításának fizikai megvalósításában" – mondta Köves a lapnak. Szerinte

másfél éve készen áll a kiállítási koncepció, de "előbb a Covid, majd a háborús helyzet és az ezzel járó gazdasági nehézségek miatt még nem állnak rendelkezésre a kivitelezéshez szükséges anyagi források".

Arra a kérdésre, mennyibe kerül a kiállítás, nem válaszolt Köves Slomó. Egy 2018-as kormányhatározat szerint a költségvetés összesen kétmilliárd forintot biztosít a kiállítási koncepció megvalósításához és kivitelezéséhez.

Köves azt viszont elmondta, több ezer órányi életútinterjút rögzítettek holokauszttúlélőkkel, és a kiállítandó tárgyak gyűjtése is lezajlott az elmúlt években, a kiállítás pedig "a legmodernebb múzeumtechnológiai megoldásokkal és friss nyelvezettel igyekszik majd felkelteni a látogatók érdeklődését". Közlése szerint februárban élesedhet a kiállítást reklámozó weboldal is, eszerint jövő hónaptól már lesz honlapja az emlékközpontnak.

Mint ismert, az épületkomplexum körül több konfliktus is kialakult az elmúlt években. Schmidt Mária személye és az érintett szervezetek közötti nézetkülönbség akadályozta a megnyitását, olyannyira, hogy már az is felmerült, más funkciót keresnek az épületnek. 2018 szeptemberében aztán Gulyás Gergely bejelentette, hogy átadják az EMIH-nek az intézményt, amely a kormány akkori közlése szerint 2019-ben meg is nyithatott volna.

Ám nem történt semmi. Köves Slomó először azt nyilatkozta, hogy 2021-ben, 2021-ben pedig azt, hogy 2022-ben nyílhat meg a Sorsok Háza. Míg 2022-ben Gulyás Gergely azt mondta: "a remény hal meg utoljára".

A Sorsok Háza létrehozása mintegy 7,5 milliárd forintba került, fenntartására és állagmegóvásra a 2017-es adatok szerint évente több mint 80 millió forintot költ az állam. Egyelőre a tulajdonosi jogokat az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja., mert az EMIH csak a kiállítás elkészülte után veheti tulajdonba az ingatlant.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk