Nem támogatja Márki-Zay pártalapítását a Mindenki Magyarországa Mozgalom

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

Elhibázott döntésnek tartják, és nem lépnek be a Civilek Pártjába.

A Mindenki Magyarországa elnöksége nem támogatná, hogy a mozgalom párttá alakuljon, és a tagok sem lépnek be a Márki-Zay Péter elnök által alapított Civilek Pártjábaderül ki a hvg.hu cikkéből több elnökségi taggal folytatott beszélgetés alapján.

Nem azért hoztuk létre a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), hogy végül párt legyen, Márki-Zay Péter elnök a pártalapításához közgyűlési hozzájárulás nélkül nem használhatja fel sem a mozgalmat, sem pedig a Kossuth Köröket – mondta a lapnak Magyar György az MMM elnökségi és alapító tagja. Az ügyvéd tudomása szerint az elnökségi ülésen a tagok egy kivételével ezt fogják képviselni, elutasítva Márki-Zay terveit. Azt mondta, nem fogják hagyni, hogy a mozgalmat amortizálják, valamint azt sem, hogy a mozagalmat bárki kisajátítsa.

Mint azt Magyar György elmondta, arra bíztatja a tagság, induljon el a május végi tisztújításon az elnöki pozícióért. Megjegyezte, akár elnökként, akár más pozícióban, de marad a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál – ez nála lelkiismereti kérdés –, dolgozik tovább.

De Magyar kiemelte, szerinte nincs valós konfrontáció, mert a mozgalom egy mozgalom, nem egy párt. Magát a Civilek Pártja nevet egyébként úgy jellemezte, hogy az egy politológiai abszurditás. Mint ismert, Márki-Zay Péter hétfőn közölte a Facebook oldalán, hogy létrehozzák a Civilek Pártját, az ezzel kapcsolatos kérdések végére pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom május végi tisztújításán tesznek pontot.

Magyar mellett több elnökségi tag is hasonló módon reagált Márki-Zay pártalapítási kezdeményezésére. Kész Zoltán azt mondta, nem híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálnimondta az Alfahírnek. Úgy fogalmazott,

van hely a palettán egy új párt, vagy szervezet számára, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie, hiszen ő és az ellenzék is súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Lukácsi Katalin is hasonlóan reagált, ő is kijelentette, hogy nem lép be Márki-Zay új pártjába. Azt is elárulta, hogy lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagságáról és nem is indul újra a posztért a májusi tisztújítón.

Üveges Gábor, az MMM elnökségi tagja szintén azt mondta, hogy nélküle indulhat el a Civilek Pártja. Szerinte még nem telt el annyi idő a választás óta, hogy levonták volna a konzekvenciákat, ráadásul azt gondolja, Magyarországnak nincs ideje még egy rossz kísérletre. Szerinte az az egyik legfontosabb hiba, hogy hiányzik az innováció az ellenzék részéről, úgy fogalmazott, ugyanabból a kottából játszanak 30 éve.

(hvg.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.