Csák János szerint lemondani a Fudanról olyan, mintha önként levágnánk a fél karunkat

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

A leendő kulturális és innovációs miniszter a kulturális bizottság meghallgatásán sem fogyott ki a hasonlatokból, a magyar társadalmat például egy szilvaként képzeli el, az SZFE modellváltásáról pedig a minőségi forradalom jutott eszébe.

Szerda délután a népjóléti bizottság után a kulturális bizottság is meghallgatta Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszterjelöltet – írja a hvg.hu. A meghallgatáson Csák kijelentette:

„A magyar társadalom úgy néz ki, mint egy szilva.

Felül van az úgynevezett elit, lent egy halmozottan hátrányos helyeztű, deprimált réteg, középen pedig higanyként mozog a középosztály. Az alulról való nyitás sosem a pénzen, hanem a kultúrán keresztül működhet.”

A leendő miniszter úgy látja, az előző években az egyetemeken lezajlott az elmúlt harminc év legjobban sikerült modellváltása, ugyanakkor a kormány nem kezdeményezi újabb egyetemek átalakítását.

Csák az SZFE-ről elmondta,

tízszeres túljelentkezés van a Színház és Filmművészeti Egyetem képzéseire, amiről neki a „minőségi forradalom” szókapcsolat jut eszébe.

Az egyetemre a modellváltást megelőző években egyébként sokszor ennél is nagyobb, akár huszonötszörös is volt a túljelentkezés

A momentumos Tóth Endre CEU-val kapcsolatos kérdésére Csák úgy reagált, nem lát problémát abban, hogy „a magyar törvényeket be nem tartó” egyetemet szankcionálták. Hozzátette: „Ilyen még lesz.” A kínai Fudan Egyetemről a leendő kulturális és innovációs miniszter elmondta:

„Nekünk Magyarországon keletre és nyugatra is ki kell tekintenünk, ahogy megteszik ezt a nyugati országok. Mindkét világot értenünk kell, nem a politikai szándék miatt, hanem mert ez a fajta tudás is szükséges ahhoz, hogy Magyarországon innovációk legyenek. Ha ezt a tudást nem hoznánk be, az olyan lenne, mintha önként levágnánk a fél karunkat.” Csák ugyanakkor hozzátette, a Fudan szerinte nem veszélyezteti a Diákváros létrehozását.

A kulturális bizottság előtt a miniszterjelölt a jelenlegi világpolitikai helyzetről is beszélt. Csák kijelentette, az infláció, az energiaárak növekedése és a háború „kataklizmatikus” változásokat okoz. Hozzátette: „Az elmúlt 12 év után igazságtalan a sors, hiszen 2010-ben egy anyagilag és morálisan is tönkrement országot kaptunk, majd hatalmas fejlődés kezdődött, de ekkor beütött a Covid és a mostani helyzet.”

Csák beszélt a családok szerepéről is a társdalomban. Szerinte nagyon sokat elmond a nyugati kultúrákról, hogy egyik nyugati társadalom sem éri el a 2,1-es reprodukciós mutatót. „Ne legyen büntetés, ha gyermek születik” – fogalmazott Csák János Orbán korábbi kijelentéseit visszhangozva, majd hozzátette, szerinte az olyan, generációkon átívelő intézmények tudják fenntartani a nemzetet, mint amilyen például a „dédapáink által alapított” színházak is, amikért érdemes dolgozni.

A kulturális bizottság 12 igen, 5 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta Csák Jánost, így minden bizonnyal ő lesz Magyarország kulturális és innovációs minisztere.

A miniszteri meghallgatásokról itt írtunk korábban: Pintér Sándor a közoktatásért felelős belügyminiszterként a kulturális bizottságban is megjelent, egészségügyért felelősként pedig a népjóléti bizottságbanNagy Márton a gazdasági bizottságban beszélt a terveiről, Rogán Antal pedig a nemzetbiztonsági bizottságban beszélt arról, hogy mit vár el a titkosszolgálatoktól

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk