Nem tetszett egy kritikus cikk a fideszes polgármesternek, úgyhogy átíratná a törvényt

  • narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

Bús Balázsnak egy az önkormányzati lakásokról szóló anyaggal volt gondja.

Még januárban írt a 24.hu arról, hogy az önkormányzati lakások jó része - különféle okokból, de - üresen áll. A cikk arról számolt be, hogy Budapest 4000 önkormányzati lakásának közel 10%-a nincs kiadva. Ezt a cikket nehezményezte Bús Balázs, Óbuda polgármestere, ugyanis úgy véli, hogy a lap önkényesen használta és értelmezte az adatokat, amelyeket a kerületektől és a fővárostól kapott. A polgármester szerint részletesen jelezni kellett volna, hogy a 184 üres önkormányzati lakásból "32 bérlőkijelölési joggal érintett, 79 lakás bérbeadása folyamatban van (...), 53 lakás (...) jelenleg bérbeadásra nem alkalmas, valamint 20 üres nyugdíjasházi lakás van" - írja az Index.

Bús a közösségi oldalán jelentetett meg egy posztot a szerinte méltánytalan cikkről. Azt írja, hogy a 24.hu adatokkal való bánásmódja miatt a 2011-es információszabadság-törvény módosítását kezdeményezi. Ezzel azt szeretné elérni, hogy ha valaki közérdekű adatot igényel, a kikért adatokat változtatás nélkül, csak teljes terjedelemükben közölhesse le.

A testület csütörtökön el is fogadta a javaslatot (a Fidesz-KDNP, az LMP és a Jobbik támogatásával és az MSZP, az Együtt és a PM ellenében).

Ahogy az Index írja, több szempontból is problematikus Bús kezdeményezése, hiszen az általa kifogásolt cikkben szó szerint megjelenik, hogy a lakások bérbeadását "főként azok lakhatásra alkalmatlan állapota" akadályozza.

A kezdeményezésre a közösségi oldalon egyébként Nehéz-Posony Kata ügyvéd is válaszolt, aki felhívja a figyelmet arra, hogy "a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos módosítási javaslat, mely szerint az adatok kiadását célhoz és a teljes terjedelemben való közléshez kötnék, alapvetően mond ellent a Magyarország Alaptörvényében biztosított jognak. A közérdekű adatok nyilvánossága és szabad terjesztése célhoz kötöttség nélkül mindenkit megillető alapjog". Ráadásul emlékezteti Bús Balázst, hogy ha már annyira aggódik a nyilvánosságért, akkor nem kellene a posztja alól törölni a kezdeményezést kritizáló hozzászólásokat.

 

Figyelmébe ajánljuk