Sorosistának bélyegzett civilekkel is találkozik az idelátogató amerikai külügyminiszter

  • narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

A TASZ és a Helsinki Bizottság is meghívót kapott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn, azaz február 11-én látogat Magyarországra, a látogatás és ennek kérdései pedig az egyébként nem egészen simán zajló amerikai-magyar kapcsolatban is fontos lehet.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalos közleménye szerint ráadásul Pompeo nem csupán Orbánnal fog egy asztalhoz ülni, hanem találkozik a TASZ és a Helsinki Bizottság képviselőivel is- írja a HVG.hu. A meghívás tényét mindkét - a kormány általi sorosozásnak sokszor kitett - szervezet is megerősítette a 444.hu-nak.

Az Orbán Viktorral, Szijjártó Péterrel és Benkő Tibor hadügyminiszterrel való találkozás fő témái a magyar-amerikai kapcsolatok lesznek, emellett szó lesz védelmi együttműködésről, energiabiztonságról és regionális biztonsági kérdésekről, Ukrajna támogatásáról, a nyugati szövetség erősítéséről valamint a kínai és az orosz befolyás elleni küzdelemről - írják.

A találkozón pedig Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői mellett még az Amnesty International is részt vesz.

A HVG külön kiemeli, hogy Pompeo mostani európai körútjának pozsonyi és varsói állomásán sem szerepel civil szervezetekkel való találkozás, ami akár jelzésértékű gesztusnak is tekinthető az amerikai kormány részéről.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?