Már nemcsak Palkovicstól, hanem Orbántól kérik az MTA átalakításának megállítását

  • narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

Több százan írták alá a nyílt leveket.

Két nyílt levél is megjelent ma az MTA védelmében: 566-an, tudósok, kutatók, írók, művészek Palkovicstól kérik, hogy állítsa meg az átalakítást, amely ellehetetleníti az MTA kutatóhálózatának működését.

"A pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű „pályázaton” kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Kutatóik jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti. Ez a kaotikus helyzet méltatlan Magyarország és Európa sok évszázados értelmiségi létformáihoz, s a társadalom szolidaritásáért kiált" - írják.

null

null

Az MTA Lendület-programjának csoportvezetői, 85 fő pedig Orbán Viktorhoz fordult nyílt levélben, amelyet a 444.hu közölt. Arra kérik a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovicsot, " hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa".

A Lendület program Magyarországon eddig talán az egyik legfontosabb tudományos kezdeményezés volt, írja a 444. Az MTA 2009-ben indította el a programot, ezzel a tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat díjazták, sok esetben "csábították haza" vagy "marasztaltak itthon". Így az elmúlt időszakban több mint 150 kutatócsoport jött létre.

A kutatócsoportok vezetői Orbánt megszólító levelüket így zárják:

"A leghatározottabb kérésünk, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát. Csak így orvosolható a jelenlegi bizonytalanság, amely egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk"

Lendulet_csoportvezetok_a_Miniszterelnoknek8Feb.pdf

null

Figyelmébe ajánljuk