Nem tudnak szabadságra menni a háziorvosok, nincs ki helyettesítse őket

  • narancs.hu
  • 2023. június 29.

Belpol

Egyesek csak néhány napot tudnak kivenni. 

Sok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs aki helyettesítse – nyilatkozták háziorvosok az RTL Híradónak. Állításuk szerint van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve. 

„Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat" – mondta a lapnak Fábián Dóra, taksonyi gyermekorvos. 

Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni. 

„Erre az egyik megoldás az lenne, ha a praxis finanszírozásában megkapnának a praxishelyettesítésre kifizetett összeget, az megoldás lenne ha újra vonzó lenne a háziorvosi praxis a kollégák számára.”

Mangó Gabriella szerint a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van. Csak Borsod megyében 72. Több helyen évek óta nem találnak orvost. Felsőgagyon és Putnokon például 2005 áprilisától, számolt be az RTL Híradó. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk