Nem túl jó a helyzet a fővárosban: hitel kell Budapest működéséhez

  • narancs.hu
  • 2019. február 19.

Belpol

Az idei költségvetési terv szerint 114 milliárd forint a finanszírozási hiány.

Holnap tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetési tervezetét, amely szerint a város idén 266,0 milliárd forint bevétellel és 380,0 milliárd forint kiadással számolhat, a finanszírozási hiány 114 milliárd forint lesz – írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet, hogy már a működési egyenleg sem pozitív, ezért nem meglepő módon a fejlesztések egy részéhez a költségvetési és uniós forrásokon túl szükség van hitelfelvételre.

A legnagyobb felújítási tétel az M3-as metró renoválása. Bár az állami költségvetés 217,5 milliárd forintos támogatást nyújt, ám ez az egyik legnagyobb költségvetési kockázat, mivel a költségek további emelkedésére nincs már fedezete Budapestnek.

Csődveszély? 19 milliárdot vonna el Tarlós a BKV-tól

Emberemlékezet óta nem akart ennyi pénzt elszívni a közlekedési társaságtól a főváros, mint amire most készül a főváros vezetése. Ha megvalósítják a tervet, a BKV 19 milliárd forintnak inthet búcsút, miközben üzleti tervében plusz 9-15 milliárd beruházási forrásra számít, nem beszélve a legalább 7 milliárd forintos béremelési költségtételről.

Figyelmébe ajánljuk