Nem tűzik napirendre májusban a Novák Katalin által megvétózott életmód védelméről szóló törvényt

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A köztársasági elnök által kifogásolt rész szerinte „nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét”. 

Múlt héten küldte vissza megfontolásra a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényt Novák Katalin köztársasági elnök, mert szerinte „az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújthatók bejelentésekről” szóló fejezet idegen test a jogszabályban, „nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét” – emlékeztet a hvg.hu

A lap szerint ilyenkor az az eljárás, hogy a törvényalkotási bizottságnak kell javaslatot tennie az Országgyűlés számára. Ha a parlament elfogadja az államfő kifogásait, akkor törli a vitatott részt, de mondhatja azt is, hogy változatlanul szavazzák meg újra, utóbbi esetben az elnök köteles aláírni a törvényt.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón nem tudta megmagyarázni, hogy mi értelme van a kifogásolt fejezetnek, de elmagyarázta, hogy ez egy uniós jogharmonizációs kötelezettség, amelynek Magyarország maximálisan szeretett volna eleget tenni. Ebből az következne, hogy sürgősen napirendre tűzik az újratárgyalást, de a frissen közzétett májusi ülésterv szerint a hónap végéig nem tervezik ezt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.