Június 30-ig maradnak az árstopok, heti akciókra kötelezik a kereskedelmi láncokat

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Belpol

Gulyás Gergely a kormányinfón azt is közölte, idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, és az ukrán gabona "szétveri" a magyar mezőgazdaságot.

A kormány június 30-áig meghosszabbította az árstopokat, ugyaneddig tart az Ukrajnából származó termékek importtilalma, a tavalyi aszálykárok mérséklése érdekében idén ingyenes lesz a mezőgazdasági célú öntözés, melynek költségeit a kormány átvállalja, heti akciókra kötelezik a kereskedelmi láncokat – egyebek mellett erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter bejelentése szerint június 30-ig maradnak az árstopok, e mellett a kormány üdvözli a jegybanknak azt a szándékát, hogy a kamatfolyosó felső szintjének csökkentéséről a jövő héten dönthet a monetáris tanács. Agrártémákról szólva elmondta, a tavalyi aszálykárokat szeretnék mérsékelni, ezért a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, költségeit a kormány átvállalja. Gulyás szerint az ukrán gabona tönreteszi a magyar agrárpiacot, ezért a kormány a gazdák és a fogyasztók védelme érdekében rendelt el tilalmat az Ukrajnából származó termékekre, ez június 30-ig tart. Hozzátette, tranzitszállítások továbbra is lehetnek, az ilyen szállítmányokat zárral látják el a határon, és az ország egész területén ellenőrzik. A miniszter megfogalmazása szerint „szívesen segítünk Ukrajnának”, csakhogy itt jött egy bizonyos „de”, ami után úgy folytatta, az a helyzet nem állhat elő, hogy az ukrán gabona „szétveri” a magyar mezőgazdaságot.

Gulyás Gergely egy másik bejelentése szerint a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknak az átlagfogyasztás felett a jövőben 70 forintot kell fizetniük kilowattonként, ez eddig 165 forint volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a háborúról szólva elmondta, mindkét oldalon megjelentek a sugárzó fegyverek, illetve az egész világnak az az érdeke, hogy a NATO ne keveredjen bele a háborúba, mert abból világháború lesz. Amíg háború van, addig infláció is van, de a kormány célja, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció.

Ehhez kapcsolódva Szentkirályi Alexandra bejelentette, a kormány új „inflációmérséklő” eszközt alkalmaz, heti akciók meghirdetésére kötelezik a kereskedőket. E szerint

a termékeket 20 kategóriába kell sorolni (húsok, zöldségek stb.), az érintett kategóriákban pedig legalább egy terméknek mindig akciósnak kell lennie. Az akció a legtöbbet vásárolt termékre vonatkozik úgy, hogy azt az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adni.

Árstopos terméket nem lehet akciózni. A rendelkezés, ami június 1-től lesz érvényes, főleg a nagy kereskedelmi láncokat érinti, a kisboltokra nem vonatkozik.

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva Karácsony Gergely főpolgármester túlélőcsomagjával kapcsolatban elmondta, Tarlós István nagy megtakarítást hagyott a fővárosra, most meg már csődről beszélnek. Szerinte Gyurcsány Ferenc ráparancsolt Karácsonyra, aki pedig engedelmeskedik neki. Arra nem válaszolt, hogy mi lesz akkor, ha Budapest nem fizeti be a 25 milliárdos adóbevételt. 

A kormánynak nincs információja arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok magas rangú magyar kormánytisztviselőket hallgatott volna le, erre utaló irat nem szivárgott ki a Pentagonból. 

Gulyás úgy véli, a pedagógusoknak megfelelő körülmények között kell oktatniuk, és a tervük szerint 2025-től bruttó 800 ezer forintot keresnek majd, de a baloldali EP-képviselők ez ellen küzdenek Brüsszelben milliós fizetésért. A kormány uniós pénzből emelné a tanárok bérét, de ha az EU korrupciós és jogállamisági kifogásai miatt nem jön a pénz, akkor kétséges az emelés. A státusztörvényről azt mondta: a diákok érdeke, hogy csak félévkor és év végén távozhassanak a tanárok, nem pedig év közben

A törvénnyel kapcsolatban több mint négyezer tanár jelezte, hogy ha elfogadják, akkor felmondanak. Gulyás szerint ez az aktív pedagógusok 3 százaléka, de még nem érdemes a törvény hatásairól beszélni, hiszen még nem nyújtották be a parlamentnek. 

A miniszter nem adott választ arra, hogy mikorra várható a svédek NATO-csatlakozási kérelmének országgyűlési ratifikációja. Az ügy a „párbeszédnél tart”. Szerinte van a Fidesz-frakcióban vita a svédekről, de a frakció támogatni fogja a kormány támogatási javaslatát. 

Az amerikai szankciók következtében kivonuló Nemzetközi Beruházási Bank, amely „kémbankként” híresült el, nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot Gulyás Gergely szerint. Egyébként Oroszországra gazdasági értelemben partnerként tekintünk; akkor lenne a barátunk – mint az Amerikai Egyesült Államok –, ha betartaná a nemzetközi jogi megállapodásokat. 

Az elmúlt hetekben elhíresült lombkoronasétányokról is kérdezték Gulyás Gergelyt, aki erre azt felelte: „az a fontos, hogy a lombok között legyen csak lombkoronasétány, ez kulcsfontosságú”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.