Németh Szilárd a Rákóczi-emlékév védnökeként a fejedelem születésének 343. évfordulóját ünnepli

  • narancs.hu
  • 2019. március 28.

Belpol

Megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben.

Minden bizonnyal a számmisztika is közrejátszott abban, hogy a kormány 2019-et Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, ién ugyanis

az erdélyi fejedelem születésének 343. és megválasztásának 315. évfordulóját „ünnepeljük".

Minderről Németh Szilárd, az emlékév védnöke beszélt az M1-en és a Kossuth rádióban is, elmondta, hogy „az emlékév célja, hogy a nemzet egyik legnagyobb hősére emlékezzen, egy elszánt, céljai tekintetében eltántoríthatatlan emberre, aki példaként szolgálhat a jelen Magyarországának is".

false

Németh elmondta, hogy az emlékév alkalmából megemlékezéseket, oktatási anyagokat és kulturális eseményeket szervez a kormány. „II. Rákóczi Ferenc az egész magyarság fejedelme, így az emlékévvel foglalkozó bizottság lehetőséget biztosít arra, hogy az egész Kárpát-medencei magyarság és a diaszpóra ünnepeljen az emlékév alkalmából – mondta, és nem meglepő módon arról is beszélt, hogy „párhuzamot lehet vonni II. Rákóczi Ferenc és a jelen Magyarországának problémái között, hiszen napjainkban is az ország függetlensége a tét.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.