Népszavazás: 470 ezer aláírást gyűjtött az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2022. január 20.

Belpol

A két kérdésre 235-235 ezer szignó jött össze. 200 ezer kell ahhoz, hogy kiírják a referendumot.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aláírásgyűjtői csütörtökig 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 235-235 ezret a két kérdésre. Ezt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester közös videóban jelentette be a Facebookon.

A népszavazás kiírásához kérdésenként 200 ezer érvényes aláírásra van szükség.

Az íveket pénteken adják le. Márki-Zay Péter nem lehet ott, mert koronavírus-fertőzése miatt még karanténban van. Karácsony Gergelyt kérte meg arra, hogy vegyen részt az eseményen, annál is inkább, mert mint mondta, a népszavazási kezdeményezés Karácsony politikai sikere, és azoké, akik az aláírások gyűjtésében részt vettek: a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt aktivistáié.

A népszavazás Karácsony Gergely ötlete volt, öt kérdéséből augusztuban kettőt hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság.

Ezeket:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Az aláírásokat december óta gyűjtötték, eredetileg azzal a szándékkal, hogy ezekről a kérdésekről április 3-án, az országgyűlési választás napján meg tudják kérdezni az embereket. Valószínű, hogy a kezdeményezéssel kapcsolatos jogi eljárás úgy elhúzódik, hogy az országgyűlési választások napján ebben a két ügyben még nem lehet véleményt nyilvánítani.

A kormány népszavazási kérdéseiről azonban lehet dönteni április 3-án:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk