Uniós jogot sérthetett Magyarország az Aegon eladásakor

  • narancs.hu
  • 2022. január 20.

Belpol

Az Európai Bizottság szerint a kormány vétója nem volt összhangban az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelettel.

A magyar kormánynak tájékoztatnia kellett volna az Európai Bizottságot arról, hogy meg akarja vétózni az Aegon csoport magyar leányvállalatainak eladását, és ehhez a döntéshez jóváhagyást kellett volna kérnie – erre jutott az Európai Bizottság, amely tavaly október óta vizsgálja a magyar vétó jogszerűségét.

Mint a HVG emlékeztet, Az Aegon és a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) 2020. november 29-én megállapodást kötött arról, hogy előbbi biztosítótársaság a pénzügyi nehézségei miatt eladja magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát a VIG-nek.

A magyar kormány nem akarta, hogy ez az üzlet megköttessen. Egy célzott törvénnyel megvétózta, pedig a tranzakciót az Európai Bizottság feltétel nélkül engedélyezte.

A HVG piaci forrásokra hivatkozva írja, hogy a kormány azért vétózhatott, mert a biztosítási szektorban is szeretett volna állami tulajdont szerezni. Később meg is állapodott a VIG-gel arról, a magyar állam 45 százalékos részesedést szerez a magyar Aegonban és az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben. 

Az Európai Bizottság a vizsgálattal kapcsolatban azt is közölte, hogy az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet szerint kizárólag a bizottság vizsgálhatja az uniós léptékű összefonódásokat, a tagállamok ilyen ügyletekre nem alkalmazhatják a nemzeti jogszabályaikat. Megvédhetik jogos érdekeiket, de olyan határozattal, ami összeegyeztethető az uniós joggal, és az intézkedésről tájékoztatniuk kell előre az Európai Bizottságot. 

Az EB szerint megalapozottak a kételyek a magyar intézkedéssel kapcsolatban, a vétó sértette a letelepedés szabadságát, összeegyeztethetetlen az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelettel.

A magyar kormány válaszát ezekre a megállapításokra 10 napon belül várja a bizottság.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk