Nincs rá elég pénz, bezárnak egy sérült fiatalokat gondozó nappali intézményt Békéscsabán

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 11.

Belpol

Az állami normatíva és az önkormányzati támogatás nem volt elég a fenntartásra. 

Októberben bezárják a békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményét – írja a Telex. Az intézményben három év feletti, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek részére biztosítanak lehetőséget a napközbeni tartózkodásra. 

Szarvas Péter békéscsabai polgármester a lap kérdéseire közölte, hogy a városvezetés is csak a szülők bejelentéséből, váratlanul értesült arról, hogy rövid határidővel felfüggesztik az ellátást a központban. Az önkormányzat közlése szerint a szolgáltatást eddig a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete (MKBME) civil szervezet biztosította, és az ellátás megszüntetéséről az egyesület saját hatáskörben döntött. Hozzátették, hogy az önkormányzat az emberi és jogszabályi kötelezettségeinek eleget kíván tenni, de nem részletezték, hogy hogyan. 

Kovács Ágnes, a Napraforgó Központot eddig fenntartó MKBME elnöke elmondta, hogy az intézményt azért kellett bezárni, mert elfogyott a finanszírozásra fordítható pénz. Mint elmondta, az elmúlt években a nappali intézményt csak jelentős egyesületi hozzájárulással tudták működtetni, és a gondozottak ellátását annak nehézsége miatt más nem vállalta.

Mint mondta, az ellátást közvetlenül végző gondozók bérköltsége 2024-ben októberig megközelítőleg 30 millió forint volt, az állami normatíva erre az időszakra viszont csak 12,7 millió forint, a békéscsabai önkormányzat támogatása pedig 600 ezer forint. 2013 óta a fenntartó egyesület saját költségvetése terhére egészítette ki az állami forrásokat, mostanra viszont a nappali intézmény további fenntartása a többi – szintén az egyesület fenntartásában működő – intézményben ellátott ember ellátását veszélyeztette volna. 

Az elnök az elmondása szerint 2024. augusztus 2-án tájékoztatta a kialakult helyzetről az érintetteket. A fenntartónak a jogszabály szerint hatvan napig kell még az intézményt működtetnie, így az október 7-én szűnik meg. Kovács Ágnes úgy nyilatkozott, hogy a 61 gondozottból 42-t (az óvodás- és iskoláskorúakat), az egyesület köznevelési intézményében látják el szeptember elsejétől, 11 fő ellátása pedig más fenntartó intézményében folytatódik. Nyolc 30 év feletti gondozott marad ellátás nélkül a megye több településéről, ezek közül több szülő gyermekek otthonápolási díjában részesül.

Az elnök úgy véli, hogy Magyarországon a súlyosan-halmozottan fogyatékosok személyek ellátása nincs megoldva, erre mutat rá a békéscsabai helyzet is, az államnak pedig felül kellene vizsgálnia a finanszírozási rendszert, illetve új módszertan alapján újra kellene strukturálni a halmozotton fogyatékosságban érintett társadalmi csoport egész ellátását. 

A Belügyminisztérium a lap kérdéseire csak azt közölte, hogy a tízezer fő lakosságszámú településeken a fogyatékos személyek nappali ellátása az önkormányzat kötelező feladata, és az állam normatív támogatást biztosít a feladatellátáshoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

Szoros meccs lesz

A héten még voksolhatnak a terézvárosiak egy ún. ügydöntő szavazáson arról, hogy tiltva legyen-e a rövid távú szálláskiadás a kerületben. A vállalkozások, szálláskiadók álláspontja világos, a lakosok véleménye azonban nem egyértelmű. És mit fognak szólni az esetleges tiltáshoz a szomszéd kerületek?