Nő a szabálysértési bírságok összege

  • narancs.hu
  • 2023. július 9.

Belpol

Szeptembertől.

Módosul a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény – írja a vg.hu. Az új jogszabályt a költségvetési törvény részeként július 4-én fogadták el.

Ennek értelmében a pénzbírság legalacsonyabb összege 5000-ről 6500 forintra, a legmagasabb pedig 150 ezerről kétszázra növekszik. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ami 400 ezer forintra ugrik.

Változnak a fiatalkorúakra kiszabható büntetések összege is. Náluk a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forint volt. Ez módosult 65 ezer, illetve 130 ezer forintra. A helyszíni bírság 25-ről 32,5 ezerre nő.

Az általánosan kiszabható helyszíni bírság összege 6500-tól 65 ezerig mozoghat, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet. 

A vg.hu cikke arra is kitér, hogy a közérdekű munkát ezúttal máshogy számítják be. A szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe az eddigi 200 helyett 300 forint pénzbírságot kell beszámítani. A meg nem fizetett bírság esetén immár hatezerötszáz forintonként kell egynapnyi szabálysértési elzárást számítani. A meg nem fizetett pénzbírság vagy helyszíni bírság helyébe továbbra is léphet közérdekű munka. A meg nem fizetett pénzbírság helyébe korábban ötezer forintonként hat óra közérdekű munkát kellett meghatározni, ami mostantól 6500 forint.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk